Mljekari sa Kamenitih vrata zaprijetili Milanoviću: Ako nas ne primiš, cijena mlijeka je 3,30 kuna

NEZADOVOLJNI mljekari su oko 17,40 sati došli do Kamenitih vrata gdje ih policija ne pušta da prođu do Markovog trga. Iz policijske uprave zagrebačke doznajemo da je skupina građana došla pred Kamenita vrata gdje je postavljen kordon policajaca. Prema policijskim procjenama prosvjednika ima 100-njak. Incidenata nije bilo, a mljekari razočarani činjenicom da ih Milanović ignorira su se povukli u krizni stožer.

Mljekari su na Markov trg premijeru Zoranu Milanoviću krenuli nakon sastanka s predsjednikom Ivom Josipovićem. "Kad si tužan i kad želiš s drugim dijelit tugu svu, ti poviči iz sveg glasa: Mu-mu-mu", pjevaju mljekari kod Kamenitih vrata.

Tvrde da žele razgovarati s Milanovićem zato što se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina svrstao na stranu Lactalisa. Upozorili su da ako ih Milanović ne primi će dati ultimatum Dukatu da je otkupna cijena mlijeka 3,30 kuna. Predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog saveza proizvođača mlijeka, Igor Rešetar i Branko Zorić, stigli su oko 19 sati na Kamenita vrata.

"Nisam ni znao da će se ići na Markov trg, ali je to reakcija naroda", rekao je Rešetar.

U ponedjeljak prekid isporuke mlijeka

Ranije su na konferenciji za novinare predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) najavili su da od ponedjeljka prekidaju isporuku mlijeka.

Sinoć je postignut dogovor dijela mljekara s otkupljivačima! Ipak, Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka koji poručuje da predstavlja interese 85 posto hrvatske proizvodnje mlijeka sporazum nije htio potpisati. Dio mljekara sinoć je pristao na cijenu od 2,43 kune po litri mlijeka. Potpredsjednik Saveza Mladen Šolčić naziva ih marionetama u rukama ministra Tihomira Jakovine.

Uzvratio mu je Milan Kosanović, tajnik Udruga proizvođača mlijeka Osječko-Baranjske županije, koja je potpisala sporazum.

"Nije to istina, nismo mi jedini potpisali, bilo je tu još udruga, a mi smo tim sporazumom zaštitili i male proizvođače. Kome se ne sviđa taj sporazum, ti proizvođači mogu sami dogovarati cijenu sa svojim prerađivačima", rekao je.

Blokirane ceste u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije predstavnici mljekara koji nisu potpisali sporazum o otkupnoj cijeni mlijeka blokirali su 8 od 10 prometnih punktova na kojima su se nalazili proteklih dana. Mljekari su traktorima u potpunosti blokirali prometnice u oba traka te na taj način onemogućili prometovanje.

Iz Operativno-komunikacijskog centra PU Bjelovarsko-bilogorske potvrdili su nam kako je prosvjed mljekara počeo između 15 i 15.30, a blokirano je 8 punktova diljem Bjelovarsko-bilogorske županije. Mljekari su onemogućili promet u Bjelovaru, Daruvaru te u mjestima Veliki Grđevac, Grubišno Polje, Rovišće, Severin, Garešnica i Berek.

Iz policije su nam rekli kako su mljekari najavili prosvjed te kako se promet održava otežano zaobilaznim pravcima. Na niti jednom blokiranom punktu nije bilo nikakvih izgreda.

Mljekari najavili dolazak na Markov trg

Iz Saveza udruga za proizvodnju mlijeka su kazali da će, usprkos potpisanom sporazumu, nastaviti sa prosvjedima, a one koji su potpisali nazvali su "marionetama u rukama ministra Jakovine". Poručili su da sporazum nije legitiman budući da su ga potpisale tri osobe koje nisu članovi savjeta za pregovore o mlijeko što je, po njima, kršenje statuta.

Ljuti su i na premijera Milanovića koji ih, unatoč stalnim pozivima, nije primio te su poručili da će "oni doći njemu na Markov trg. Najavili su dolazak i drugih mljekara u Zagreb. Tvrde kako te ljude "više ne mogu kontrolirati". U 17 sati će se sastati sa predsjednikom Ivom Josipovićem.

Mljekari cetinskog kraja danas su na sat vremena traktorima blokirali cestu Sinj-Split i na taj način dali potporu svojim kolegama prosvjednicima diljem Hrvatske. "Kad Slavonac ne može proizvesti za tu cijenu, kako će onda Dalmatinac u kršu gdje koza jedva pase, a kamoli krava", rekao je predsjednik Udruge mljekara Dalmacije Ivo Putnik.

Zbog gužve odustali od blokade

Mljekari su nezadovoljni smanjenjem otkupne cijene mlijeka na 2,30  kune. Iako su otkupljivači mljekarima ponudili novi model otkupne cijene po kojoj bi se proizvođačima plaćala 33 eurocenta po litri, dio proizvođača se s tim nije složio.

Iako je blokada prometnice Sinj-Split na području Kukuzovca, trebala trajati do kraja sastanka Kriznog stožera za pregovore o otkupnoj cijeni mlijeka, dalmatinski su mljekari odustali i puno ranije, jer su se na tom dijelu stvorile velike prometne gužve.

O situaciji se u Saboru danas očitovao i resorni ministar. "Oni koji žele cestu, ulicu, pritisak i interventne mjere države koje su dosad uvijek na neki način prolazile, ali više ne, zato što smo rekli da ćemo biti odgovorni prema trošenju sredstava, oni se vjerojatno neće složiti, bez obzira na to koji model se ponudi", rekao je Jakovina.

Proizvođače mlijeka danas bi trebao primiti i predsjednik Ivo Josipović

Na cijenu od 2 kune i 43 lipe za litru, prema prosjeku tzv. modela EU-5, odnosno država iz kojih Hrvatska ne uvozi mlijeko, pristao je tek jedan dio mljekara, što je potvrdio i ministar Tihomir Jakovina. Za ostale je rekao da su uzeli 'time out' kako bi se konzultirali sa svojim članstvom, a nada se da će i oni pristati na potpisivanje sporazuma. Čelnik Saveza Igor Rešetar jasno je tijekom pregovora dao do znanja što misli o cijeni koja ne zadovoljava njihovim zahtjevima.

Iz Saveza udruga Mladen Šolčić je ranije poručio: "Ovo je igra živaca koja nema smisla, i u ovoj igri najneozbiljniji je ministar Jakovina, nemam riječi. Ekipa Saveza koja zastupa 80 posto hrvatskih proizvođača mlijeka neće sporazum sigurno potpisati."

Odgovorio mu je Ministar Jakovina: "Licitirati s postocima, a prije toge ne imati uvid u situaciju, broj kooperanata, pogledati njihovu proizvodnju bi bilo dosta neozbiljno."

Udruga mlijeko, koja je potpisala sporazum, poručuje da okupljaju 18 posto proizvođača i misle da je to dovoljan razlog da se o svemu dogovore. Proizvođače mlijeka danas bi trebao primiti i predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte više