"Mljekarski rat" s BiH: "Hrvati nam žele uvaliti kukavičje jaje, ne priznaju da njihovo mlijeko ne valja"

Foto: Tomislav Kristo / Cropix
 
HRVATSKE su vlasti objavile Bosni i Hercegovini "mljekarski rat", poručuju stočari iz BiH. Afera oko mlijeka Vindije i Dukata u kojem je pronađen aflatoksin je, kako piše izdanje Pressa za Republiku Srpsku, poprimila "zabrinjavajuće razmjere". 
 
Stočari iz BiH su, naime, uvjereni kako hrvatske vlasti plasiraju informaciju da je aflatoksin pronađen i u mlijeku iz BiH kako bi sanirao štetu koja je prouzročena hrvatskim mljekarskim kompanijama. Press piše, a banjalučke Nezavisne novine prenose, da je potražnja za mlijekom iz BiH u Hrvatskoj u zadnjih deset dana, otkad je kvaliteta domaćeg mlijeka dovedena u pitanje, porasla za čak 30 posto. 
 
"Hrvati nam žele uvaliti kukavičje jaje"
 
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS kaže da je očigledno da u spomenutoj priči nešto ne štima, jer hrvatske vlasti, prema njegovim riječima, nisu još obavijestile nadležne u BiH da je mlijeko neispravno. 
 
"Da je to istina, već odavno bi stigao službeni dopis u Kancelariju za veterinarstvo BiH da domaće mlijeko nije u redu. Na ovaj način žele nam podmetnuti kukavičje jaje i svojim potrošačima staviti do znanja da su proizvodi iz BiH štetni, što apsolutno nije točno", kaže Usorac. 
 
Usorac tvrdi da se krave u BiH, za razliku od hrvatskih, hrane na prirodan način i zdravom hranom, bez primjene kemijskih supstanci. "Svima je u regiji jasno da je naše mlijeko jedno od kvalitetnijih. Hrvati se jednostavno ne mogu pomiriti sa činjenicom da je objelodanjeno da njihovo mlijeko ne valja pa žele istu muku i nama natovariti na vrat. Smiješno je da je hrvatski ministar u javnost izašao s pričom da su analize potvrdile prisustvo aflatoksina u mlijeku iz BiH, a da prije toga nije o tome obavijestio nadležne institucije u BiH", kaže Usorac. 
 
"Zlonamjerne i tendenciozne glasine"
 
Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH potvrđeno je da ih nitko nije kontaktirao, iako je Hrvatsko to, kako kažu, obvezna učiniti ako je u mlijeku pronađen aflatoksin. Također, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju kako u zadnjih sedam dana niti jedna pošiljka mlijeka iz BiH nije vraćena s granice. 
 
Podsjećamo, ministar Tihomir Jakovina na press konferenciji je kazao da je analiza u Beču pokazala prisustvo kancerogenog aflatoksina u mlijeku koje proizvodi "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice. Povećana koncentracija aflatoksina ujedno je pronađena u čak 11 od 15 uzoraka domaćeg, hrvatskog mlijeka. 
 
"Jedina službena i dokazana istina je da je u mlijeku iz Hrvatske pronađen aflatoksin. U mlijeku iz BiH, prema do sada poznatim informacijama, nije. Sve ostalo su nagađanja, glasine, pretpostavke, možda i zlonamjerne i tendenciozne. Aku se službene informacije nadležnih BiH institucija promijene, onda se eventualno nova situacija može drugačije tumačiti", kaže Igor Gavran, stručnjak za makroekonomiju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. 

Pročitajte više