Močilac Borasu: U Bibliji nema opomena, to su naredbe natprirodnog Sadama Huseina

Screenshot: Z1/Youtube

UGLEDNI profesor Pavle Močilac i novi rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras sučelili su se u emisiji Zoom na televiziji Z1. Močilac se u emisiju javio telefonski iz Manchestera.

Boras kaže da nije očekivao takvu reakciju na izjavu o "biblijskim vrijednostima" jer tvrdi, da svi znaju što je mislio kada je to rekao. "To su temeljne vrijednosti koje pripadaju svim religijama i onima koji ne vjeruju. Nisu to loše vrijednosti, to su dobre vrijednosti.", kazao je Boras.

"Profesor Boras miješa opće ljudske humanističke i moralne vrijednosti s vjerskim vjernostima. Kao da hoćete jesti mesni narezak, kupite novi, dođe vam revizija i kaže - Ma ne, ne valja ovo, kupite stari, taj je dobar. Tvrdnjom da su moralne vrijednosti zapadne civilizacije zapravo kršćanske vrijednosti dolazi do prisvajanja kompletne moralnosti one koji su ireligiozni, koji au ateisti, svodi se na moralno inferiorne građane koji se eventualno mogu švercati na tuđim vrijednostima", započeo je Močilac.


"Ono što ste naveli su opće ljudske, humanističke vrijednosti, i kao takve ne mogu biti vjerske jer su vjerske vjernosti partikularne. Europa se ne temelji na nikakvim biblijskim, kršćanskim ili bilo kakvim vjerskim vrijednostima, nego na vrijednostima humanizma koji je neovisan o bilo kakvom religiji.", nastavio je Močilac.

"Što se tiče groznih stvari u Bibliji, to nisu nikakve opomene čovječanstvu što se treba činiti, kao što kaže profesor Boras, ne, to su eksplicitne naredbe od strane tog nekakvog starozavjetnog boga tiranina, nekakvog natprirodnog Sadama Huseina, kako treba postupiti s grešnicima, bludnicima, prijestupnicima.. Biblija cijelo vrijeme veliča osvetu. Hrvatska je sekularna država, vlasnik sveučilišta je država, i vi profesore Boras morat ćete se držati sekularnog karaktera, a privatno budite što god želite", poručio je Močilac Borasu.

"Gospodin Močilac mi stavlja u usta nešto što ja nisam rekao. A u daljnjim svojim raspravama radi i logičku pogrešku. Izričito sam rekao da se to odnosi i na agnostike i na sve.", kazao je Boras ne želeći dalje raspravljati o biblijskim vrijednostima jer smatra da je sve već objasnio.

Pročitajte više