Mogle bi se ponoviti katastrofalne poplave iz 2010. godine!

Foto: Božidar Antolec/TZO Lekenik; Gorica.hr

SITUACIJA s poplavama i dalje je kritična, a Hrvatskoj prijeti i novi vodni val kojeg se sutra očekuje iz Slovenije. Sve službe su na terenu, a građanima u obrani od poplava pomaže i vojska.

Na područjima ugroženim poplavama nastavlja se borba s vodom. Nakon što je jučer proglašeno izvanredno stanje za područje općine Jasenovac, Lekenik, za mjesto Kraljeva Velika u općini Lipovljani i Plesmo na području Novske, moguća je i evakuacija stanovnika na području Trebeža i Plesmog i Kraljeve Velike. Višak vode kontrolirano se ispušta na brani Trebež.

I na području Lekenika traje borba s vodom, a pripreme za novi val koji bi Savom trebao stići iz Slovenije traju na ugroženim područjima zagrebačke županije oko Velike Gorice i mjestima općine Križ.

Na velikogoričkom području najteže stanje u Čičkoj Poljani

Velikogorički kraj i dalje se bori s poplavama. Situaciju dodatno otežava kiša, ali i najava novog vodnog vala iz Slovenije. Najgore je u Čičkoj Poljani, gdje se nalazi i Rudolf Vujević, načelnik Stožera zaštite i spašavanja koji nas je izvijestio o trenutačnom stanju.

"Vatrogasci su na terenu, vreće su napunjene, njih više od 2.000 komada, tako da štitimo kuću po kuću. Ono što nas očekuje tijekom utorka, po izvješćima Hrvatskih voda su dodatne vode iz Slovenije. Hrvatske vode su za sada rekle da ne treba dodatne snage, bez obzira što imamo vatrogasce u pričuvi. U 16 sati imamo županijski stožer na koji će doći i brigadir Hrvatske vojske, s obzirom da je i vojska u pričuvi, pa ćemo onda po izvješću Hrvatskih voda vidjeti što nam je za činiti".

Zasad nema govora o evakuaciji lokalnog stanovništva, iako su civilna zaštita, vatrogasci i Crveni križ u pripravnosti, dodaje Vujević.

"Veliki dio Čičke Poljane već je poplavljen, voda je došla i do kuća"

"Veliki dio Čičke Poljane već je poplavljen, voda je došla i do kuća. Prema informacijama Hrvatskih voda, koje su iznijeli na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje, vodostaj se očekuje u razni kao i tijekom poplave 2013. godine (325 na sifonu Odra),  a moga bi biti i veći. Dobrovoljna vatrogasna društva na terenu su, pune vreće i rade na zaštiti kuća.


Zapovjednik Stožera Stjepan Kos ponovno je apelirao na mještane da podignu stvari u svojim domovima i budu u stanju pripravnosti. Za starija domaćinstva osigurani su i timovi koji će pomoći u sklanjanju stvari.

U slučaju potrebe osigurana su dva prihvatna centra za eventualnu evakuaciju, OŠ Vukovina i sportska dvorana u Velikoj Gorici.

Raste i razina vode u potoku Ribnica i Želin, pa se na stanje pripravnosti upozoravaju i mještani Ribnice.

Vodeni val koji se očekuje sutra iz Slovenije ipak će biti manjih razmjera nego li je to prvotno najavljeno i prema informacijama Hrvatskih voda trebao bi proći velikogoričko područje bez većih problema. Na samom savskom nasipu rade se zečji nasipi. Sve službe su na terenu i na raspolaganju u slučaju dodatnih potreba", priopćili su iz Grada Velike Gorice nešto iza 14 sati.

Vatrogasne ekipe radile su na obrani cijelu noć

"U dijelovima Čičke Poljane voda se izlila preko prometnica i dvorišta. Ugroženo je i nekoliko kuća, a sve kuće se štite zečjim nasipima. Vatrogasne ekipe radile su na obrani cijelu noć. Vodostaj i dalje raste. Mještani se upozoravaju da budu u stanju pripravnosti i sve potrebe jave u Stožer koji dežura u prostoru Stare škole", izvijestili su iz Grada Velike Gorice.



Na velikogoričkom području pripremaju se na scenarij iz 2010.

Od jučer od 16 sati razina vode u Čičkoj Poljani raste centimetar na sat. Kakvo je stanje na terenu zna zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Velike Gorice Stjepan Kos.

"Voda dolazi iz dijela Veleševca, znači Odra se polako vraća. Kako kruži oko naselja, tako se i diže u zrak. Možemo reći da to znači da voda raste, ali mi smo apelirali na sve ljude jučer još negdje od 16 sati i rekli smo da samo treba zaštiti ulaze u kuće jer vodu ne možete spriječiti obzirom da dolazi sa svih strana", rekao je Kos.

Gradski stožer jučer je sudjelovao u izvanrednoj sjednici u Zagrebačkoj županiji gdje su predstavnici Hrvatskih voda najavili novi vodeni val Save iz Slovenije. On bi na velikogoričko područje trebao doći tijekom sutrašnjega dana.

"Prema njihovim prognozama mogao bi biti možda kao 2010. godine. Ali opet napominjem, nema nikakve panike. I ovim putem apeliram na sve mještane koji su u zadnjoj poplavi 2010. godine bili ugroženi, da si polako pripreme najlone, vreće i ostalo. Ako se Sava podigne do određene razine, ona će biti spriječena da ide preko nasipa, ali nitko ne vjeruje da može doći do pucanja, a onda je već kasno", poručuje Kos.

Današnji dan snage na terenu iskorištavaju kako bi se što bolje pripremili i kao bi obranili velikogorička naselja od novog vodenog vala rijeke Save.

Zagrebačka županija očekuje dva vodena vala

Prognoze vodenog vala koji bi noćas iz Slovenije trebao ući na područje Hrvatske blaže su od onih predviđenih jučer, a u četvrtak se očekuje još jedan vodeni val, rečeno je na popodnevnoj izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije.

Andrino Petković iz Hrvatskih voda ocijenio je trenutačno stanje stabilnim. Rekao je kako se očekuje val od 1600 metara prostornih u sekundi, što znači da se neće preliti kanal Jankomir, a samim tim, po trenutačnim prognozama, sigurno je područje Zagrebačke županije uzvodno od Zagreba (Zaprešić, Samobor, Brdovec), priopćeno je iz Zagrebačke županije.

Na području nizvodno od Zagreba trenutačno su na snazi redovite mjere zaštite od poplave. Vodeni val očekuje se noćas oko 23 sata u Jesenicama, u Rugvici sutra oko 12 sati, a u Dubrovčaku sutra tijekom večeri.

Po trenutačnim prognozama Hrvatskih voda, očekuje se da će se proglasiti izvanredne mjere zaštite od poplave. Naime, u Rugvici se očekuje vodostaj od 830 centimetara (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 centimetara (+/- 35 cm). Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je izmjeren najviši vodostaj od 978 centimetara, a u Dubrovčaku 872 centimetra. Petković je istaknuo da je sav potreban materijal danas dovezen na potrebne lokacije te da se stanje prati iz sata u sat.


Osim spomenutoga vodenog vala, u četvrtak očekuje još jedan val. Hrvatske vode nabavljaju dodatni materijal, a vreće stižu i iz Slovenije i Mađarske.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević rekao je kako su, osim vatrogasaca, koji su stalno na raspolaganju, u pričuvi i Oružane snage.

Brigadir Krešo Tuškan iz Hrvatske vojske najavio je da će već sutra u osam sati na Plesu biti 300 vojnika koji će, bude li potrebno, biti na raspolaganju.

Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije zahvalio je vatrogascima iz ostalih hrvatskih županija koji svaki dan nude svoju pomoć.

Na zahtjev načelnika Vujevića, i dalje su u pripravnosti sve operativne županijske službe (zdravstva, Crvenog križa, vatrogasaca i policije).

Normalizira se stanje u sisačkom Pokuplju, vodostaj Kupe u opadanju

Stanje u sisačkom Pokuplju postupno se normalizira, jer je vodostaj Kupe u laganom opadanju, priopćeno iz Stožera zaštite i spašavanja RH. Pristup do najugroženijih naselja, Letovanića i Starog Broda je olakšan i moguć je osobnim automobilima. Međutim, zaobalne vode još prijete pa su i pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti zadržani na terenu.



Iz Hrvatskih voda je priopćeno kako se borba protiv poplava postupno prenosi na područje sisačke donje Posavine. Zbog punih riječnih korita i prirodnih retencija Lonjskog i Odranskog polja, očekuje se otežan prihvat velikih voda Save i njezinih pritoka, što ugrožava postojeći sustav obrane od poplava.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju kako se danas i sutra očekuju veće oborine u Sloveniji, što bi moglo utjecati na porast vodostaja Save. Zbog toga je Državna uprava za zaštitu i spašavanje osigurala dodatne količine vreća s pijeskom, koje se već distribuiraju na teren, a od Ministarstva obrane je zatraženo još tisuću vojnika koji bi pomogli u obrani od poplava. Ako se ukaže potreba obavit će se i djelomična evakuacija stanovništva

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel sinoć je proglasila izvanredno stanje za mjesto Kraljeva Velika u općini Lipovljani, Plesno na području grada Novske i za općinu Lekenik.

Sava prijeti Jasenovcu

Vodni val Savom spušta se prema Jasenovcu, gdje će se sudariti s Unom. Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, dio stanovnika iz 40-ak kuća u selima Trebežu, Bukovici, Plesnu i Kraljevoj Velikoj mogao bi tijekom jutra biti evakuiran. Na nasipu kod brane Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.

Pripreme za novi vodni val


Kakvo je stanje na vodotocima koji ugrožavaju poplavljena područja pitali smo Zorana Čavlovića iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda. Napominje kako Sava u Crncu i dalje stagnira.

"Aktivnosti tijekom noći bile su one koje smo imali i prethodnih dana, znači, ojačavanje nasipa, kako kupskih, tako i savskih na području Siska. Imamo jedan vodni val iz Slovenije, pripremamo se za njega. Tijekom vikenda smo na nizvodnom dijelu dolje kod Jasenovca izvršili snižavanje jednog preljevnog nasipa i kontrolirano rasterećujemo vodu iz Lonjskog polja".

Novih tisuću vojnika spremno za obranu od poplave

"Zbog iznimno teške situacije na poplavom ugroženim područjima, ministar obrane Ante Kotromanović, danas 17. veljače 2014., na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje donio je Odluku da se na područje Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije prema potrebi angažira i dodatnih 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH.

Vojska će imati na raspolaganju logističku potporu, transportna vozila i radne strojeve, te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u slučaju potrebe za hitnim evakuacijama.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na terenu je već angažirano 400 vojnika, koji su intenzivno radili na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u općini Lekenik, gdje je voda već ušla u mnoge kuće.


Vodeni val na Savi sada se spušta prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica.
Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, na nasipu Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.

Osim sisačkog kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje, zbog čega se tijekom vikenda sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije. Najugroženije je područje općine Orle i selo Čička Poljana.

S obzirom da se vodeni val iz Slovenije očekuje sutra, na tom području također se obavljaju pripreme za obranu od poplave", izvijestili su iz MORH-a.

Proglašena elementarna nepogoda u Vrbovcu, Velikoj Gorici, Rugvici i Pokupskome

Zagrebački župan Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Vrbovca, Velike Gorice te općina Rugvice i Pokupskoga zbog iznimno velike količine kiše koja je 11., 12. i 13. veljače uzrokovala poplave, priopćio je danas Ured župana.

Nakon te odluke općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u zakonskom roku procijeniti štetu i upisati je u Registar šteta za poljoprivredu, koji je u primjeni od 2. siječnja ove godine, a za građevinske objekte i ostale štete dostaviti izvješće Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, ističe se u priopćenju.


Poplave u Vrbovcu uzrokovale su štetu na obiteljskim kućama u katastarskim općinama Brčevcu, Luci, Lonjici Žunce, Peskovcu, Pirakovcu i Poljanskom Lugu. Poplava je onečistila i bunare na cijelom područja Vrbovca, uništila poljoprivredne kulture i usjeve te gospodarske objekte.

Velikogorička naselja Ogulinec, Buševec, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Čička Poljana, Jagodno, Kuče, Ribnica i Petrovina također su pretrpjela štetu na poljoprivrednim površinama te na gospodarskim i stambenim zgradama.

U općini Rugvici u katastarskim općinama Hrušćici, Okunšćaku, Rugvici, Novakima Oborovskim, Oborovu, Leprovici i Ježevu u poplavi zbog izlivenog potoka Črnca i melioracijskih kanala u zaobalju Save uništeni su objekti i poljoprivredne površine.

U pokupskoj općini izlivena Kupa poplavila je poljoprivredne kulture te gospodarske i stambene zgrade u naseljima Lijevim Štefankima, Auguštanovcu, Lijevom Degoju i Pokupskome. Poplava otežava promet na državnim, županijskim i lokalnim cestama, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

U Sloveniji se očekuje porast vodostaja rijeka do kraja tjedna

Nove padaline, u višim područjima snijeg, a u nižim kiša, povećavaju vodotoke rijeka u Sloveniji i opasnost od izlijevanja nekih rijeka iz korita, upozorila je u ponedjeljak slovenska agencija za okoliš i prostor.


"Danas će vodostaji rijeka u većem dijelu države jače narasti, a uz intenzivnije lokalne padavine u manjem opsegu može doći do poplava u predalpskom području, u središnjem i istočnom dijelu zemlje", navela je agencija u svom dnevnom upozorenju.

Vodostaji rijeka u Sloveniji povećavat će se sve do kraja ovoga tjedna, a u četvrtak i petak na nekim će područjima pasti do 40 litara padalina po četvornom metru, izjavio je za Slovensku televiziju meteorolog Janez Polajnar iz državne agencije za okoliš.

Voda se povlači na poplavljenom području Kosinja u Lici

Na poplavljenom području Kosinja u Lici voda se postupno povlači. U posljednja 24 sata razina vode pala je za oko 25 centimetara. Unatoč tome još su pod vodom lokalne ceste za Donji Kosinj, Rudinku, Kosinjski Bakovac i Šušanj.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Joso Živković izjavio je jutros da su punoj su pripravnosti sve službe na području Kosinja gdje su na snazi izvanredne mjere zaštite. Prijevoz je osiguran s tri čamca.

Opskrba toga područja živežnim namirnicama je redovna. Procjenjuje se da bi se voda s prometnica mogla povući za tri do pet dana.

Vodostaj Save, Krapine, Sutle i Odre u porastu, a Kupe u opadanju


Vodostaj rijeke Save, Krapine, Sutle i Odre u porastu, a u rijeke Kupe u opadanju, izvijestili su danas iz Hrvatskih voda.

U izvješću za područje gornje Save odnosno Grada Zagreba, dio Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorsku županiju stoji da se voda znatno povukla s prethodno poplavljenih površina, no da poplavne vode retencije Odransko polje sve više ugrožavaju rubna naselja, a najviše naselje Čička Poljana.

Za očekivati je plavljenje nižih dijelova županijske prometnice Stružec Posavski-Veleševec-Ruča-Suša.

Mjere pripremnog stanja provode za postaje Rugvica i Jesenice na rijeci Savi, a mjere redovne obrane od poplava za Prevlaku Sava i Dubrovčak na rijeci Savi te Poljanski Lug na Spojnom kanalu "ZLGČ".

Na području malog sliva Zelina-Lonja vodostaji na svim vodotocima su u opadanju, a redovne mjere obrane od poplava nastavljaju se zbog razmočenih nasipa, crpna stanica Poljanski Lug radi danonoćno, kao i ophodnja nasipa vodočuvarske službe.

U općini Rugvica u tijeku je izrada nadvišenja lijevog savskog nasipa kod Hruščice. Zatvoren je skelski prelaz i zaštićena splavarska kuća u Oborovu, a obavljaju se pripreme za zatvaranja dilatacija zaštitnih zidova u Rugvici i Novakima Oborovskim. U pripravnosti su lokalna DVD društva, crpne stanice također rade danonoćno, a pregled nasipa provode rukovoditelji dionica i vodočuvarska služba.

Na području malog sliva Zagrebačko prisavlje priprema se provođenje mjera obrane od poplava za prognozirani vodostaj vodomjera Jesenice II, sifon Odra je zatvoren, a vodostaji Odre i OK Odra su u porastu. Provode se nadvišenja zečjih nasipa oko kuća u Čičkoj Poljani. Postavljaju se vreće s pijeskom na mjestima denivelacija desnog savskog nasipa i plastičnih folija na mjestima prethodnih procjeđivanja nasipa od Strmca Bukevskog do Suše, a DVD Čička Poljana angažirana je za ispomoć punjenja vreća i crpljenje vode.

Stier u čamcu obišao poplavljeno Pokuplje: Ovolike količine vode tu nije bilo od 1974. i zato je bitno pomoći ljudima

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier (HDZ) danas je čamcem obišao poplavljena karlovačka područja kako bi utvrdio razmjere štete u Pokupskoj dolini, Karlovcu i nizvodnim selima budući da teče rok od deset dana otkako je karlovački župan proglasio stanje elementarne nepogode za grad Karlovac i općinu Vojnić, a u tom roku Vlada RH treba predati zahtjev za naknadu štete od poplava Fondu solidarnosti Europske unije (EU).

Od Blatnice do Karasa Davor Stier je u pratnji zamjenika župana Josipa Šafara (HDZ) došao čamcem iznad ceste i preko polja. Kako je rekao za Hinu, vidio je s čim se ljudi moraju nositi. "Dobro je da o tome u Bruxellesu mogu iz prve ruke svjedočiti i predočiti da je ovo stanje u kojem bi Europska unija trebala iskazati solidarnost s građanima Hrvatske i pomoći im", istaknuo je Stier.


Podsjetio je također da je 2005. godine Austrija imala veliku poplavu te je, iako šteta nije bila procijenjena na više od 0,5 posto BDP-a, što je preduvjet pomoći, ipak dobila pomoć EU-a.

Na pitanje može li Hrvatska računati na pomoć Europske unije u gradnji objekata radi obrane od poplava, a ne samo za naknadu štete, jer npr. u Pokupskoj dolini ljudi svake godine imaju poplavu, Stier je odgovorio da je ova poplava ipak znatno teža. "Ovolike količine vode tu nije bilo od 1974. i zato je bitno pomoći ljudima, a za izgradnju sustava obrane od poplave mogu se koristiti financijska sredstva za ruralni razvoj i za infrastrukturu. Instrumenti postoje, a na nama eurozastupnicima je da aplicirane projekte poguramo da budu i prihvaćeni", objasnio je Stier.

Šafar je Stiera izvijestio da se unatrag deset godina s mjerodavnim ministarstvima i Hrvatskim vodama utanačio plan obrane od poplave Karlovca, za koji je potrebno osigurati oko 350 milijuna kuna. Poznato je da u Brodarcima uzvodno od Karlovca treba graditi preljevnu branu za kanal Kupa-Kupa, koji postoji, te sustav nasipa u Gornjem Mekušju i nizvodno od Karlovca na lijevoj obali. "Kad će Hrvatske vode početi gradnju, nije poznato, iako se nadamo da će se sada naći rješenje kroz fondove Europske unije", rekao je Šafar.

U Karlovcu su danas ukinute izvanredne i redovite mjere obrane od poplave, na snazi su tzv. pripremne mjere, a na području grada pedeset vatrogasaca još pomaže stanovništvu pri ispumpavanju vode iz kuća, prijevozu hrane i pitke vode, prijevozu osoba do liječnika i za razne tehničke intervencije. Pripadnici HGSS-a čamcima su u Šišljaviću spašavali košnice s pčelama.

Vodostaji su u padu, ali zbog tzv. zasićenosti terena i obilne kiše koja pada, voda se vrlo sporo povlači u korita, tako da je za promet još zatvorena državna cesta DC 36 Koritinja-Šišljavić i lokalna cesta Donje Mekušje-Husje.

Pročitajte više