Moody´s: Portoriko je u bankrotu

Screenshot: CNN

PORTORIKO, otočna država pridružena SAD-u, nije platila ratu duga dospjelu u ponedjeljak i efektivno se nalazi u bankrotu, ocjenjuje kreditna agencija Moody's.

Država je platila tek 628,000 od 58 milijuna dolara duga lokalnim zajmodavcima. "Ovo je bila odluka koja odražava ozbiljnu zabrinutost oko likvidnosti u kombinaciji s balansiranjem naših obaveza prema kreditorima i jednako važnim obavezama prema ljudima Portorikoa," piše u priopćenju predsjednika državne banke za razvoj Melba Acoste Feba.

Država je ratu od 58 milijuna trebala vratiti Korporaciji za javno financiranje (PFC), u kojoj udio ima oko 900,000 Portorikanaca.

> Portoriko će idući tjedan vjerojatno započeti s bankrotom

Propuštanje vraćanja duga je povijesni trenutak u ekonomskoj "spirali smrti", u kojoj se prema riječima guvernera Alejandra Garcije Padilla nalazi Portoriko.

Kriza Portorikance tjera na masovni egzodus s otoka u potrazi za poslom i stabilnošću. Nezaposlenost neprestano raste, ekonomija se postojano sažimlje i budućnost je neizvjesna za brojne ljude, piše CNN Money.

Guverner je osnovao tim stručnjaka čiji je zadatak planiranje održivog restrukturiranja duga do kraja ljeta.

"Moody na ovo gleda kao na bankrot," rekla je u ponedjeljak Emily Raimes, potpredsjednica Moodyjevog servisa za investitore.

"Ovaj je događaj dosljedan s našim uvjerenjem da Portoriko nema sredstva da podmiri dugove koji dolaze na naplatu," rekla je Raimes za CNBC.

Ocjenu da se Portoriko nalazi u bankrotu u ponedjeljak je donijela i kreditna agencija Standard & Poor, smanjivši kreditni rejting PFC-a s "D" na "CC", što podrazumijeva i neposredan bankrot korporacije čiji su glavni dioničari građani.

Pročitajte više