Može li DORH istražiti slučaj Spaladium Arene: Suprug Bajićeve zamjenice bio je član Kuretovog Poglavarstva

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide vezane za sklapanje aneksa ugovora o gradnji Spaladium Arene. Spis je, inače, formiran još na ljeto 2009. godine kada se otkrilo da je Ivan Kuret, Kerumov prethodnik, potpisao anekse koji su izravno pogodovali konzorciju sastavljenom od Konstruktora, IGH i Dalekovoda. Zahvaljujući aneksima, počeo se plaćati objekt koji još uvijek nije dovršen. Nije se drugačije moglo, pojasnio je Ivan Kuret, jer se dvorana ne bi završila do početka Svjetskog prvenstva u rukometu. 

DORH sve odlučujuće činjenice oko Spaladium Arene zna već tri i pol godine!

Nejasno je zbog čega se tek sada aktualizirala istraga Spaladium centra s obzirom da su sve odlučujuće činjenice DORH-u bile poznate i prije tri i pol godine. Odmah se vidjelo da Arena neće biti isplativa. Index je u lipnju 2009. godine pisao o tome kako se tvrtka Global Spectrum pokupila znatno prije no što su planirani. U Arenu su trebali dovesti svjetski poznata glazbena imena, no nisu napravili ništa. I otišli su naprasno, nakon svega pola godine, i to po vrlo čudnim okolnostima! Njihovim zaposlenicima se činilo da zapravo posao nisu ni htjeli napraviti. To je, po svemu sudeći, trebao biti argument da ni svjetski poznata direkcija ne može komercijalno eksploatirati Arenu pa je onda bolje da stoji zatvorena, kako se na koncu i dogodilo.

Kerumov zamjenik Jure Šundov projicirao je tako da bi u slučaju da Grad Split preuzme upravljanje dvoranom godišnji gubici bili na razini od 10 do 15 milijuna kuna, što znači da se gradio objekt koji bez dodatnog komercijalnog sadržaja, a to su toranj, garaža i hotel, ne može nikako samofinancirati. Napravila se tako golema rupa bez dna, koja je zadužila i Splićane i građane Hrvatske idućih 30 godina. 

Tko da istraži Spaladium Arenu ako DORH ne može?

E sad. Odluku kojom se pogodovalo izvođačima, tj. konzorciju, tj. Željku Žderiću i Juri Radiću, omiljenim građevinskim partnerima hrvatske države, donijelo je Poglavarstvo Ivana Kureta. Nezgodan detalj je možda u tome što je u to doba poglavar za financije bio Jurica Jurišić, inače, suprug Bajićeve zamjenice Inke Jurišić, koja je upravljala splitskim tužilaštvom nakon njegovog odlaska na sadašnju funkciju.

Može li onda uopće DORH istraživati slučaj Spaladium Arene? Jamči li objektivnost činjenica da je jedan od glavnih ljudi u Kuretovom Poglavarstvu bio suprug Bajićeve zamjenice? Možda je i to jedan od razloga zbog čega spis stoji otvoren već tri i pol godine te se tek sada pokreću izvidi, kada je voda došla do grla. Najam Spaladium Arene postao je siromašnom Splitu kamen oko vrata koji ga vuče na dno.

Nakon svega - ništa!

Čini se da od svega neće biti ništa, tj. da se neće pronaći elementi kaznenog djela. Vrijednost radova ne čini se precijenjena, ugovor je, kako smo čuli, super i štiti Grad i državu i navodno je povoljniji nego ugovori za druge dvorane građene za svjetsko rukometno prvenstvo. Uz to, odluka je donijeta od strane ovlaštenog gradskog tijela, a pozitivno mišljenje dao je i konzultantski ured. Jest da su se neki vijećnici bunili da nisu ništa znali, ali to izgleda neće biti od nekog većeg značaja za utvrđivanje elemenata kaznenog djela. Navodno detalj sa suprugom Bajićeve zamjenice u svemu ne igra nikakvu ulogu...

Pročitajte više