Može li Obama pomiriti međustranačke razlike i pokrenuti imobilizirani Kongres?

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama i čelnici Senata i Predstavničkog doma sudjeluju na međustranačkim razgovorima ne bi li prebrodili washingtonsku pat-poziciju, javio je BBC.

Ručak u Bijeloj kući organiziran je pošto su republikanci u utorak na izborima u saveznim državama osvojili nadzor nad Senatom. Republikanci svoju pobjedu smatraju kaznom Obami zbog njegove politike.

Obama: Narod od nas očekuje da radimo

U petak je Obama na ručku bio sa 16 zastupnika, među kojima je bio i potencijalni budući vođa senatske većine Mitch McConnell kao i republikanski predsjednik Predstavničkoga doma John Boehner.

"Američki narod želi da se ovdje u Washingtonu radi", rekao je Obama uz kojega su sjedili Boehner, Harry Reid, vođa demokratske senatske većine u odlasku te Nancy Pelosi koja vodi demokratsku manjinu u Predstavničkome domu.

"Frustrira ih natezanje. Žele suradnju i držim da svi imamo odgovornost, a osobito ja, da to i pokušamo ostvariti", rekao je Obama.

Velika pobjeda republikanaca

Dodao je kako se nada da će razgovarati o dostupnosti visokog obrazovanja, ulaganju u infrastrukturu, reformi poreznog sustava te smanjenju deficita.

"U svim tim područjima želim čuti razne ideje i podijeliti mišljenja", rekao je.

Republikanci su u utorak osvojili nadzor nad Senatom i učvrstili nadzor nad Predstavničkim domom.

Pročitajte više