Mrsić: Ostanak u II. stupu znači da nećete moći koristiti povoljnije mirovine

Foto: Hina

U EMISIJI Hrvatskog radija "U mreži prvog" gostovali su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić, koji su govorili o prebacivanju beneficiranih mirovina iz II. u I. mirovinski stup.

U Hrvatskoj je 82 tisuće radnika s beneficiranim stažem. Najviše ih je u vojsci i policiji, 32 tisuće. Svi oni do kraja današnjeg dana moraju odlučiti i potpisati izjavu - žele li ostati članom obveznoga mirovinskog fonda, dakle u drugom stupu, ili potpuno prijeći u prvi.

"Mi smo zaposlenicima pokušali objasniti, volja je svakog pojedinca da odluči hoće li ostati u 2. ili se prebacuje u 1. stup, no prema našem mišljenju imali smo premalo vremena za tu odluku", rekao je Jagić za HRT..

"Oni koji daju izjavu da ostaju u 2. stupu neće moći koristiti Zakon na način da koristi povoljnije mirovine, što uključuje prosjek 10 najboljih godina, i mirovina će im se odrediti prema općem Zakonu o mirovinskom osiguranju. Ostanak u 2. stupu znači da se neće moći umiroviti po ovom, povoljnijem zakonu", rekao je Mrsić.

Prvi ili drugi mirovinski stup: policajci, vojnici i ostali mogu odlučiti

Ostati u drugom ili prijeći u prvi mirovinski stup? Zadnji je dan za odluku radnicima s beneficiranim stažem.

Policajci, djelatne vojne osobe i ostali kojima se mirovine isplaćuju prema posebnim propisima još danas mogu odlučiti o prebacivanju u prvi mirovinski stup ili ostanku u drugom. Potonji će prema sadašnjim propisima u starosnu mirovinu moći s navršenim 65, odnosno 67 godina života. Svi koji Regosu ne jave odluku, automatski će biti prebačeni u prvi stup, za što se odlučio i šef sindikata policije Dubravko Jagić.

''Radi se o tome da je to vrlo kompleksni problem. Dakle, netko ima dva ili četiri mjeseca benificije, netko radi već dulje '', kaže Jagić.

''Neki su tek počeli raditi u policiji, neki rade već dugo i svatko bi se tu trebao naći. Znači, me može se reći što je bolje, a što lošije. U svakom slučaju, može se reći da oni koji idu u mirovinu po prvom stupu idu po posebnim uvjetima, jer mi ne možemo raditi do 65. godine u policiji. Nema šanse. A oni koji idu po drugom stupu u mirovinu idu po općim propisima. Na našoj web stranici svatko može vidjeti što je najbolje za njega'', rekao je Jagić za Media servis.

Pročitajte više