Mucalo nenajavljeno održao premijeru pod naslovom "Moja istina o gubitku u HNK Split"

SASVIM neočekivano, u splitskom HNK-u jutros je održana nova, nenajavljena premijera. Žanr je drama, a u glavnoj ulozi još uvijek v.d. intendant Duško Mucalo. Naslov premijere "Moja istina o 2,4 milijuna kuna minusa u 2011 godini." Ničim izazvan v.d. Mucalu sekundirao je potpredsjednik Kazališnog vijeća Joško Čelan, čiju je smjenu jučer u Gradskom vijeću rukama i nogama branio prvak HČSP-a Luka Podrug. To najnovijoj premijeri HNK Split u produkciji Grada Splita daje dojam bizarnosti, jer se malo stariji Splićani još sjećaju kako je Čelana 80-ih strogo ukorio sud partije zbog srpskog šovinizma kojeg je iskazao pišući kazališnu kritiku predstave Golubnjača...

Mucalo Boki: "Ja ću vas na sud, pišete laži"

Posljednja premijera splitskog HNK bijaše interaktivnog karaktera tako da se u nju po potrebi uključivalo i gledateljstvo, odnosno, novinari pozvani na tiskovnu konferenciju. O kakvoj je konferenciji riječ najbolje se uvjerio kazališni kritičar i dramaturg Jasen Boko. Piše za Vijenac, a htio je čuti koja su to još kazališta u Hrvatskoj zabilježila minus, jer takvih je, istaknuo je Mucalo, 95 posto, a samo se piše o njemu i HNK-u Split.

"Ja s vama nemam što pričati. Mi ćemo se vidjeti na sudu. Imam cijeli naramak vaših tekstova, sve ću to tužiti", pobjesnio je Mucalo što mu se Boko uopće obratio. Ispad je ukazao da je Mucala uhvatila posvemašnja paranoja, dočim se tako teško kontrolira. No, nije to ni za čuditi, jer je slične psihofizičke karakteristike u nekoliko navrata demonstrirao i njegov šef, gradonačelnik Kerum.

"Više od rata u Siriji, više od prosvjeda mljekara..."

Mucalo ga, istina, nije slijedio i počeo vrištati na novinare kako pišu naručene tekstove za 500 kuna, ali nije ni bio daleko.  

"Više od rata u Siriji, više od prosvjeda mljekara, najvažniji događaj u svijetu je minus u splitskom kazalištu. U medijima se počeo provlačiti netočan podatak da je minus dva i pol milijuna, već sutra je narastao na pet milijuna, da sutra ne bi bio 10 milijuna, pozvao sam vas da čujete prave brojke i da nakon toga budete korektni", krenuo je Mucalo. A onda je obrazložio što želi poručiti.

Pravi minus, realni minus, koliko tih minusa ima Mucalo?

"Za sve istinske ljubitelje kazališne umjetnosti HNK Split je završio u plusu, i to za čak tri premijere više. Sve one koji nisu ljubitelji kazališne umjetnosti i kojima kazalište služi za dobivanje političkih poena, moram razočarati. Realni minus iznosi 317 tisuća kuna, što je 0,7 posto ukupnog prihoda. Rashodi su smanjeni za 1,4 milijuna kuna. Na realni minus mora se dodati trošak te tri premijere više od 1,1 milijun kuna. One su moj grijeh, nitko me nije natjerao da ih napravim. Ja taj križ nosim na svojim leđima. Iznos ćemo sanirati vlastitim sredstvima. Objektivni minus stoga iznosi 1,4 milijuna kuna, i to je jedini istinski minus. Onda ide minus Splitskog ljeta, 130 tisuća kuna uplatilo je Ministarstvo, tako da je ostalo još nekih 208 tisuća kuna minusa, tu je i 100 tisuća kuna duga Županije koji će biti uplaćen, potraživanja iznose 582 tisuće kuna. I tako smo došli do minusa koji se provlači kroz novine od 2,3 milijuna kuna. To je cijela istina o tome", pojasnio je Mucalo. Hm. Nevjerojatno je da se upustio u ovakvu raščlambu, ako se sjetimo što o minusu kaže Jure Šundov, Kerumov zamjenik. Minus je samo minus, kao što je nula samo nula, koja ne može biti pozitivna, odnosno, negativna, održao je Šundov predavanje o računovodstvu za neuke novinare. Možda je trebao pozvati i Mucala da mu isto objasni.

Svi su krivi, samo ne Mucalo

Bez obzira na svu kategorizaciju minusa u splitskom HNK-a, Mucalo drži najvažnijim što će se pokriti iz poslovanja kazališta. I onda je osuo paljbu po Nikši Barezi i Senki Bulić zbog troška napravljenog na Splitskom ljetu. To je, drži Mucalo, puno veći problem od njegovih minusa.

"Nitko ne traži pare za pokrivanje duga kazališta. Nećete nijednu lipu dati za podmirenje minusa u kazalištu i porezni obveznici nisu oštećeni. Sasvim je drugačija stvar sa Splitskim ljetom. S tim ja nemam ništa. Najveći apsurd da se meni to pripisuje. Nitko nikada nije napisao izvještaj o tom Ljetu, a radi se o 338 tisuća kuna minusa! Kao da sam ja kriv što je ekipa Nikše Bareze i Senke Bulić složila takav program da smo imali 3.560 gledatelja manje. Nisam ja uzeo honorar za četiri dana od 100 tisuća kuna, nisam ja od šest izvedbi dirigirao na četiri i uzeo šest tisuća eura, nisam ja tražio hotel za sebe i suprugu dva mjeseca, što je koštalo 153 tisuće kuna, nisu mene dvaput dnevno vozili vozači od hotela do kazališta i nazad, nisam ja uzimao pjevače iz svoje agencije niti nastupao u predstavi i tako bio u sukobu interesa, nisam ja spiskao 320 tisuća kuna za predstavu koju je u tri dana gledalo 145 ljudi. O tome nitko ne piše, kao ni o uspješnim predstavama koje će ući u antologiju. Svi govore o nekom minusu. Kazalište nije tvornica bloketa već hram kulture, ako smo potrošili više, to ćemo vratiti. Bit ćemo štedljiviji. Sve će se poravnati, ali predstave će ići dalje", izgovorio je Mucalo u dahu.

"Radničko vijeće HNK Split ponaša se kao vijeće Ujedinjenih nacija"

Osvrnuo se i na tvrdnje prethodnika Milana Štrljića kako mu je ostavio blagajnu sa 2,2 milijuna kuna viška. Ni približno ne odgovara istini, tvrdi Mucalo. Kaže kako se veliki dio Štrljićevog nasljeđa odnosi na sumnjiva i nenaplativa potraživanja, a sa ostatkom je morao podmiriti troškove režije i ostalog. "Na žiro računu je bilo 1,3 milijuna kuna", otkrio je Mucalo. Ako se uredno vraća dug, onda niste u gubitku, pojašnjavao je. 

Na udaru mu se našlo i Radničko vijeće. "Snabdijevaju vas svakojakim informacijama. I oni i bivša šefica knjigovodstva. Radničko vijeće je podtijelo sindikata, isključivo savjetodavno tijelo, ali ono u ovom teatru pokušava biti vijeće Ujedinjenih nacija. Ovog puta su bili nestrpljivi. Nisu se mogli strpjeti do novog izvješća. Tek je revizija završila, a oni zovu novu. Mirno spavamo, nemamo što zatajiti. Bivša šefica računovodstva posebna je priča. Obavljala je posao sa srednjom stručnom spremom uz plaću od devet tisuća kuna! Kako? Ja to ne znam. Napravila je nekoliko krupnih grešaka, jedna je vrlo ozbiljna, za nju će morati odgovarati, kazao je Mucalo. 

Čelan spjevao panegirik Mucalu

Ponovio je još jednom kako je kazalište hram kulture, a ne tvornica bloketa te pozvao da se piše o predstavama i kulturi. Onda je sve iznenadio potpredsjednik Kazališnog vijeća. Uletio čovjek na tiskovnu i izverglao panegirik Mucalu. "U doba neviđene medijske torture...", počeo je Čelan, koji svakako najbolje od svih poznaje tu problematiku. Prvo je medijski terorizirao u slavu komunizma i Jugoslavije, pljuvao imperijalizam i kapitalizam, a onda se s demokratskim promjenama i on promijenio te shvatio koliki je Hrvat. Pa je okrenuo ploču. Na "A" strani bio je srpski nacionalist, a na "B" strani, koja svira od 90-ih, turbo ustaša. Objavio je knjigu o Smoji. Spomenik jedne izdaje. Ne zna se na koga Čelan misli. Sebe ili Smoju. Jučer su ga se htjeli riješiti i Kerumovi, ali im nije dao Luka Podrug. Čini se da je postao veliki Čelanov fan. Šteta što nije pogledao što je napisao o Golubnjači, manifestu srpskih drvosječa.

Pitali smo Mucala, što je sa Čelanom, je li to naručeno. "Ma ne... Nisam uopće čovjeka vidio dok nije došao do stola i rekao ovo", pravio se v.d. krajnje iznenađenim. Kakav dramolet. Izvrsna premijera. Pravi hit. Šteta što je bila za ograničeno gledateljstvo.

Pročitajte više