Muke po fra Šimi: Nadbiskupa Barišića ponovno zovu na suđenje, hoće li doći?

Foto: Hina

NADBISKUP splitsko-makarski mons. Marin Barišić ponovno će dobiti poziv za svjedočenje, ali ne u kaznenom postupku koji je zasad okončan nepravomoćnom osuđujućom presudom fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić, već u sporu koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Splitu između crkve i tvrtke Sunčani Bast koja je 2012. godine kupila teren zvani Bratimski od 40 tisuća kvadrata i platila ga gotovo 10 milijuna kuna. Novac su pokupili Nimac i Bilonić i zato su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Crkva je tužila radi poništenja ugovora, a na posljednjem ročištu kao svjedoci su ispitani fra Šime i njegov nasljednik u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi fra Petar Vrljičak.

Gdje će ti duša, fra Šime? A di i drugima...

Vrljičak je ispričao kako je otkrio da je nestalo gotovo 10 milijuna kuna, a otkrio je i kako je na primopredaji dužnosti pitao fra Šimu gdje će mu duša, na što mu je on uzvratio "a di i drugima". Nimac je, pak, ponovio kako je novac sklonio kako bi se potrošio za pravu namjenu, a to je proširenje crkve u Baškoj Vodi, što je problem koji, istaknuo je, muči župu 40 godina. Fra Šime je podsjetio na slučaj nešto ranije prodane župne kuće. Novac je potrošen, ali ne za obnovu crkve. Ponovio je kako je imao suglasnost nadbiskupa.

Na iduće ročište pozvat će se vikar, provincijal i nadbiskup

Zastupnik crkve, odvjetnik Željko Ćapin, predložio je saslušanje bivšeg franjevačkog provincijala fra Željka Tolića, koji je bio na dužnosti u vrijeme prodaje zemljišta te bivšeg generalnog vikara splitske nadbiskupije don Ivana Čubelića, koji je nakon izbijanja afere degradiran u običnog župnika u malenom Zagvozdu iza Biokova.

Zastupnik Sunčanog Basta, odvjetnik Tihomir Luetić, u načelu se protivio saslušanju svjedoka, smatrajući da je sve potkrijepljeno papirnatom dokumentacijom, ali je predložio, ako tužitelj već inzistira na Toliću i Čubeliću, neka se onda pozove i nadbiskup Marin Barišić, što je sutkinja prihvatila.

Lozina nadbiskupa nije htio smetati

Bit će svakako zanimljivo vidjeti hoće li se nadbiskup sudskom pozivu odazvati. U kaznenom postupku već ga je zvao sudac Slavko Lozina, no Barišić nije došao, već je poslao pismo u kojem je naveo da on o prodaji zemljišta ništa ne zna, da je to sve vodio vikar i da ga više ne zovu. Lozina se time zadovoljio i više nije uznemiravao nadbiskupa, premda je fra Šimina braniteljica Nela Pedišić upozorila da bi zbog toga mogla pasti presuda jer je sud odbio izvesti dokaz. A ipak, riječ prvog čovjeka nadbiskupije, za kojeg Nimac tvrdi da je znao i da je dao suglasnost, nije sitnica bez koje bi se moglo objektivno i činjenično utvrditi okolnosti prodaje zemljišta u Baškoj Vodi.

Pročitajte više