NATO traži da Rusija otvoreno kaže koje su joj namjere u Siriji

Foto: Hina

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zabrinuo se u četvrtak zbog "znatnog vojnog jačanja" Rusije u Siriji, zatraživši od Moskve da "odigra konstruktivnu ulogu" i surađuje sa SAD-om u borbi protiv džihadista IS-a.

"Smatram da prva etapa (za Rusiju) mora biti razgovor sa SAD-om, na kojem će jasno reći koje su njezine namjere i pokušati konstruktivno surađivati u naporima SAD-a u borbi protiv IS-a", izjavio je Stoltenberg u intervjuu AFP-u u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Važno je da Rusija otvoreno kaže koje su joj namjere", kazao je.

Ruska nazočnost u Ukrajini

Stoltenberg je ustvrdio kako "nema nikakve sumnje u snažnu nazočnost Rusije na istoku Ukrajine. Ondje su ruske snage i ruska oprema, a Rusija nastavlja osposobljavati i podržavati separatiste".

"Umiješanost Rusije u sukob tolika je da je "jako teško razlučiti separatiste od Rusa. Govorimo zapravo o istim snagama", proanalizirao je on.

Zabrinutost Francuske i Velike Britanije

I Francuska i Velika Britanija zabrinute su zbog "znatnog" porasta ruskog vojnog prisustva u Siriji, rekli su francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian te njegov britanski kolega Michael Fallon u četvrtak u Parizu, gdje se održava konferencija o informatičkoj sigurnosti.

"Rusko jačanje u Siriji jako komplicira već ionako složenu i tešku situaciju", rekao je Fallon.

O tom će problemu razgovarati francuski i britanski ministri vanjskih poslova "za nekoliko sati", dodao je Fallon.

Pročitajte više