NATO u prijateljskoj vatri ubio petoricu afganistanskih vojnika

Foto: Guliver Image/Getty Images

PETORICA afganistanskih vojnika izgubila su život, a osmorica su ranjena u četvrtak ujutro u 'prijateljskoj' vatri Međunarodnih snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF) u pokrajini Logaru, južno od Kabula, reklo je više afganistanskih čelnika.

"Petorica pripadnika afganistanske vojske poginula su, a osmorica su ranjena u ISAF-ovu zračnom udaru", rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik pokrajinske vlade Din Mohamad Darviš.

Bombardiranje i broj žrtava potvrdio je na Twitteru glasnogovornik ministarstva obrane Zahir Azimi.

ISAF je izvijestio da je istraga u tijeku.

Meta napada bio je položaj afganistanske vojske na brežuljku u okrugu Šarhu, rekao je glasnogovornik mjesnih vlasti Halilulah Kamal.

"Amerikanci su prije zauzimali taj položaj, ali otkako su otišli ondje se razmjestila afganistanska vojska", rekao je za AFP potvrdivši da su afganistanski vojnici poginuli u "napadu bespilotne letjelice".

Pogibija petorice vojnika mogla bi dodatno pogoršati odnose vlade u Kabulu i njezinih saveznika u NATO-u što se bore s pobunom talibana koji su 2001. svrgnuti s vlasti.

"Afganistanci ginu u sukobu koji nije njihov", rekao je predsjednik Hamid Karzai u napisu koji je u ponedjeljak objavio Washington Post.
 

Pročitajte više