NCVVO: Nema novog curenja podataka na državnoj maturi, nisu svi odgovori s Facebooka točni

Foto: Srednja.hr, Index (Facebook)

NACIONALNI centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja tek jutros je objavio pitanja i točna rješenja ispita slušanja i čitanja na A razini engleskog jezika. No, čini se da su ih maturanti imali i ranije, netom nakon ispita.

Tvrdi to portal Srednja.hr koji je još u ponedjeljak dobio informaciju o točnim odgovorima na ispitu. Od 65 pitanja iz navedena dva dijela ispita, čak 61 odgovor koji su dobili unaprijed bio je točan.

Ispitni dio 'Čitanje' se sastoji od 40 pitanja, a prema screenshotu koji kruži internetom još od vikenda točno je 36 odgovora, dok je u 'Slušnom' dijelu koji je kompliciraniji radi manjka vremena svih 25 odgovora točno.



"Pokušao sam nazvati NCVVO cijeli vikend da ih upozorim da su se rješenja pojavila odmah nakon ispita na internetu, ali se nitko nije javljao. Znam za jednog maturanta iz Medicinske škole Šibenik koji je slao rješenja nakon ispita te je rekao da bolje da ne pitam odakle mu", ispričao je jedan maturant za portal Srednja.hr.

NCVVO je tek jutros objavio pitanja i rješenja s cijelog ispita engleskog A razine pa se postavlja pitanje kako su maturanti mogli odmah nakon ispita znati točna rješenja koja su dijelili putem društvenih mreža. A da priča bude još gora, čini se da se ista stvar sad ponavlja i s ispitima iz matematike.



Prema dojavi koju je Index dobio od maturanata, odgovori na pitanja iz ispita B razine matematike, koji se pisao jutros, Facebookom su počeli kružiti sat vremena prije nego je ispit bio završen. Pritom u oba slučaja kruže isključivo kombinacije brojeva i slova koja predstavljaju točne odgovore, a koje bi bilo vrlo teško zapamtiti za vrijeme polaganja samog ispita.

NCVVO: Nema curenja

"Dio tih rezultata objavljenih na internetu je točan, dio nije, rezultate su mogli sastaviti učenici koji su test pisali, ali je to za cjelokupni ispit iz engleskog jezika irelevantno, budući da je polaganje ispita već bilo završeno i bilo tko je mogao nagađati o rješenjima", kazala je za RTL glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić.

O svemu je obaviještena policija koja će provesti istragu o svim mogućim 'scenarijima' pa i mogućem curenju podataka, a tek nakon toga mogu se donijeti službeni zaključci.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.