Na Grenlandu se odlomila santa leda dvaput veća od Manhattana

OD LEDENJAKA Petermann na sjevernom dijelu Grenlanda odlomila se santa leta veličine dva Manhattana, javili su znanstvenici.

Slike NASA-ina satelita pokazuju da se od kraja ledenjaka odlomio veliki komad. Od istog se ledenjaka 2010. godine odlomila santa površine 250 kvadratnih kilometara, javlja BBC.

Odlamanje santi je prirodna pojava, ali promjene na ledenjaku Petermann u posljednjih nekoliko godina iznenađuju znanstvenike. "Ovo nije kolaps, ali je značajan događaj", komentirao je u priopćenju Eric Rignot iz NASA-e.

Neki drugi znanstvenici nisu bili tako blagi s komentarima. "Ovo je dramatično i uznemirujuće", rekao je Associated Pressu Andreas Muenchow sa Sveučilišta u Delawareu. "Bilježimo podatke već 150 godina i još nismo vidjeli ovakve promjene", rekao je.

Odlamanje ove sante ne bi trebalo utjecati na promjenu razine mora s obzirom na to da je santa i prije plutala. Sante s Petermannova ledenjaka ponekad dođu do obale Newfoundlanda u Kanadi te uzrokuju probleme u plovidbi i pomorskoj navigaciji.

Pročitajte više