Na Jarunu danas akcija upisa u Registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Ilustracija: Guliver image/Getty images

OD 17 do 19 sati na zagrebačkom Otoku mladosti na Jarunu održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Zaklada Ana Rukavina odlučila se odazvati pozivu udruge Karavana za život 'bikeri na cesti' te povodom manifestacije Karavana za život održati akciju upravo na Jarunu.

Svi zdravi posjetitelji i sudionici Karavane za život od 18 do 40 godina starosti mogu upisom u Registar doprinijeti spašavanju ljudskih života. Postupak upisa u Registar sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka akcije na Jarunu, kao i svih akcija koje diljem Hrvatske organizira Zaklada Ana Rukavina, je 'lijek je u nama'. Njime Zaklada želi podsjetiti građane da upisom u Registar mogu povećati šanse za život teško oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina hrvatski Registar povećan na 43.953 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Hrvatski Registar dio je svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), a iz hrvatskog Registra dosad je izdan 41 transplantat i time je dana nada za spas 41 života, 24 u Hrvatskoj i 17 u inozemstvu.

Pročitajte više