Na Zagrebačkoj burzi od danas omogućeno trgovanje vrijednosnicama na bazi platine i prirodnog plina

 Foto: ZSE/facebook

OD PONEDJELJKA, 27. siječnja, domaći ulagači na Zagrebačkoj burzi po prvi puta u povijesti hrvatskog tržišta kapitala mogu ulagati u strukturirane vrijednosne papire s podlogom u platini i prirodnom plinu.

Ukupno je ponuđeno 16 novih strukturiranih vrijednosnih papira s podlogom, osim platine i plina, u još četiri različita instrumenta: Dax, S&P, nafta, srebro i zlato. Njihov je izdavatelj Erste Group Bank AG sa sjedištem u Beču, dok Erste banka ima ulogu predstavnika izdavatelja te održavatelja likvidnosti za predmetne strukturiranje proizvode, priopćeno je iz Banke.
 
U ovom izdanju novost predstavlja i činjenica da se po prvi puta u Hrvatskoj na Zagrebačko burzi izdaju tzv. "open end“ turbosi, koji se od uobičajenih "closed end“ turbosa razlikuju u tretmanu troška financiranja i kapitalnih akcija poput dividendi.
 
Tijekom prošle godine ukupan promet turbosa na Zagrebačkoj burzi iznosio je 169 milijuna kuna, a u istom se razdoblju promet na dnevnoj razini redovito kretao oko 6,2% ukupnog redovnog prometa na ZSE.
 
"Uvođenje turbosa na ZSE vrlo je važan događaj u procesu razvoja domaćeg tržišta kapitala. Riječ je o najvećem zajedničkom projektu Erste Grupe i svih sudionika tržišta kapitala u posljednjih nekoliko godina. Otkako su turbosi u rujnu 2012. godine uvedeni na ZSE, bili smo svjedoci velikom napretku tržišta kapitala, kao i njegovih sudionika, a u trgovanju strukturiranim vrijednosnim papirima sudjelovalo je čak 17 brokerskih kuća.“, istaknuo je Marko Erdeljac iz Sektora financijskih tržišta Erste banke te dodao: "Strukturirani vrijednosni papiri namijenjeni su iskusnim sudionicima tržišta kapitala. Svakako je bitno još jednom podsjetiti sve zainteresirane da pažljivo prate kretanje cijena underlyinga i prema tome koncipiraju svoja trgovanja te da uvijek na umu imaju činjenicu da su turbosi proizvodi s polugom te da u skladu s time usklađuju veličinu ulaganja u njih.“
 
Također, u ovom izdanju osim činjenice da su po prvi puta u Republici Hrvatskoj izdani open end turbosi, valja naglasiti da su po prvi puta ponuđeni i turbosi s podlogama u platini i prirodnom plinu.
 
"Obje podloge posebno su zanimljive trgovcima, a i izrazito su volatilne.”, istaknuo je Erdeljac te dodao "O volatilnosti prirodnog plina imali smo prilike svjedočiti i iz prve ruke – naime, prije samog početka trgovanja na ZSE, dva short turbosa na prirodni plin su pukla, jer je cijena prirodnog plina naglo skočila u zadnjih par dana s oko 4,5 USD na 5,4 USD, što predstavlja skok od čak 20%. Hoće li se Amerikanci skuplje grijati u 2014. ili je ovo samo slučajnost, ostaje za vidjeti”, zaključio je Erdeljac.
 
 

Pročitajte više