Na splitskim ulicama od danas i makedonski policajci

TEMELJEM protokola o suradnji tijekom turističke sezone, kojeg su potpisali Ministarstva unutarnjih poslova Republike Makedonije i Hrvatske, od danas u Splitu borave dva policijska službenika iz Makedonije, koji će hrvatskim kolegama pomagati u kontaktima s makedonskim turistima.

Potvrdio je to na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Odsjeka za prevenciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske Paško Ugrina.

"Raditi prije svega na onom dijelu koji se zove prevencija kaznenih djela i prekršaja, pomoć i podrška makedonskim državljanima za slučaj izvanrednih događaja. Ono što je posebno važno, pomoć u komunikaciji ili davanju potrebnih obavijesti makedonskim državljanima, koji se zateknu na našem području", kaže Ugrina. Za razliku od svojih drugih stranih kolega, makedonski će policajci ulicama patrolirati u civilu.

Strani policajci nemaju ovlasti kao u matičnim državama

"Isto kao i kod drugih policijskih službenika, ne mogu primjenjivati svoje zakonom propisane ovlasti koje imaju u matičnoj državi, niti smiju posjedovati osobno naoružanje", naglašava Ugrina. Riječ je o policijskim službenicima iz prometne policije Republike Makedonije Blagi Ristovu i Borči Blagojevu koji dolaze iz Strumice i kojima je jednomjesečni boravak u Splitu prvi susret s Hrvatskom.

"Pozdravljam ovu ideju za razmjenu policijskih službenika i smatram da je hrvatska policija dosta usavršena i napredna. U Splitu će nam biti dobro, tu smo za makedonske turiste", rekli su makedonski policijski službenici. A i na drugim područjima Dalmacije patroliraju strani plavci. Na području Omiša nalaze se dva češka policajca, u Makarskoj dva slovačka, na Hvaru, ali i u sklopu pomorske policije, surađivat će talijanski predstavnici Interpola, dok će na aerodromu pomoć turistima pružati članovi interventne policije Bavarske.

Bez obzira gdje će biti stacionirani, svi strani policijski službenici su mobilni i u svakom trenutku će pomoći svojim sugrađanima na području Dalmacije. PU izdala je i letak na 11 stranih jezika u kojem će turisti moći pronaći sve važne telefonske brojeve.

Pročitajte više