Nacisti primili milijune u beneficijama od vlade SAD-a, među njima i Jakob Denzinger koji boravi u Hrvatskoj

Foto: Bundesarchiv, Bild 192-206 / CC-BY-SA - ilustracija

AMERIČKA VLADA je isplatila milijune dolara  u socijalnim davanjima nacistima osumnjičenima za ratne zločine koji su bili prisiljeni napustiti SAD.

Novac je isplaćen zahvaljujući nedorečenosti zakona, otkrila je istraga Associated Pressa koji tvrdi da pojedini nacisti još uvijek primaju novac američkih poreznih obveznika.

Među ljudima koji primaju beneficije su i bivši čuvari zloglasnih nacističkih radnih logora u kojima su pobijeni milijuni.

"Apsolutno je neprihvatljivo da nacistički ratni zločinci nastavljaju primati socijalnu pomoć iako su stavljeni izvan zakona naše zemlje prije mnogo, mnogo godina," komentirala je članica kongresa Carolyn Maloney.

"Plaćenici"

AP je naveo sljedeće naciste koji su primili ili još uvijek primaju beneficije:

* Jakob Denzinger, koji je od 1942. godine služio u SS-Totenkopfverbände (Odred mrtvačkih glava), da bi se kasnije preselio u Ohio gdje je postao direktor tvrtke za preradu i prodaju plastike.

*  Martin Hartmann, dobrovoljac SS-a u 1943., koji je priznao svoju nacističku prošlost i zbog toga ostao bez američkog državljanstva.

* Martin Bartesch, čuvar u koncentracijskom logoru Mauthausen koji je radio kao čistač kad je otkrivena njegova nacistička prošlost.

* Arthur Rudolph, optužen za korištenje robovskog rada u nacističkoj tvornici za proizvodnju raketa i doveden u SAD zbog svoje tehničke umješnosti.

* John Avdzej, nacistički gradonačelnik u okupiranoj Bjelorusiji koji je u Ameriku imigrirao tvrdeći da je farmer.

 * Wasyl Lytwyn, vojnik SS-a u varšavskom getu koji je prije priznanja o svojoj prošlosti radio na dokovima u Chicagu. 

* Peter Mueller, svojedobni pripadnik SS-a koji je u SAD stigao 1956. godine i boravio u Illinoisu prije dobrovoljnog povratka u Njemačku.

AP navodi da četvorica osumnjičenih ratnih zločinaca još uvijek primaju beneficije, a imenovani su bivši čuvar SS-a Martin Hartmann i izvidnik u logoru Auschwitz, Jakob Denzinger.

Hartmann se iz Arizone preselio u Berlin u 2007. godini, dok je Denzinger napustio Ohio 1989., i danas boravi u Hrvatskoj.

Istraga je također utvrdila da je najmanje 38 od 66 osumnjičenih nacista godinama primalo socijalna davanja.

Prema objašnjenju kojeg je ponudio glasnogovornik američkog Justice Departmenta Peter Carr, američki Kongres je 1979. godine naredio "što je brže moguće" izručivanje nacističkih zločinca u zemlje u kojima im prijeti kazneni progon.

"Prema postojećem zakonu, sve beneficije za umirovljenike, socijalnu zaštitu i zdravstvo se ukidaju u trenutku kad sud nekom naredi da napusti teritorij SAD-a, ali to ne vrijedi u slučaju kad se osoba svojevoljno odrekne američkog državljanstva i napusti SAD. U tom slučaju ona i dalje ima pravo na davanja."

Pročitajte više