Naftni stručnjaci: Ugovor o bušenju Jadrana je katastrofa za Hrvatsku, ostat će nam samo 14 posto zarade

Foto: FAH

POVODOM Svjetskog dana zaštite okoliša ORaH je u Saboru organizirao konferenciju o projektu istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu. Ovaj projekt i način njegove provedbe je trenutno najveća prijetnja zaštiti okoliša u Hrvatskoj, a rizik koji taj projekt predstavlja za Jadran, naš najvrjedniji prirodni ekosustav, ogroman je i nemjerljiv, tvrde iz ORaH-a.

Konferenciji su prisustvovali istaknuti naftni stručnjaci Pavle Uroda, Srećko Leustek i Vladimir Janeš koji su predstavili analize i vlastite ocjene projekta, predstavnici veleposlanstava, predstavnici udruga civilnog društva, sindikata te članice i članovi ORaH-a. Konferencijom je moderirala dr. sc. Ljiljana Katičić, predsjednica Foruma za gospodarstvo ORaH-a.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy rekla je kako je dobila informaciju da ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak, planira potpisati ugovore s koncesionarima ovog mjeseca, što predstavlja katastrofu za Hrvatsku jer će početi teći financijske obveze Republike Hrvatske prema koncesionarima. Izrazila je zabrinutost zbog toga što ovaj projekt ima apsolutno sva obilježja koruptivnog ponašanja te kako smatra da je bilo dosta toga da hrvatski političari pljačkaju hrvatske građane i rade im dugoročnu štetu, ne samo ekonomsku, nego i ekološku i svaku drugu. Istaknula je kako ovaj projekt ne zadovoljava niti s aspekta zaštite okoliša, niti s aspekta industrijske prakse vođenja i provedbe takvih projekata.

Osim ekološke prijetnje, ovaj je projekt iznimno rizičan i u smislu dugoročnog ekonomskog interesa Hrvatske. Naime, hrvatski turizam u BDP-u sudjeluje s visokih 17%, odnosno na godišnjoj razini uprihodi oko 7,5 milijardi eura, dok je vrlo optimistična prognoza da bi nam eksploatacija ugljikovodika, dakle ne samo nafte, već i plina, mogla na godišnjoj razini donijeti oko 160 milijuna eura. Stav ORaH-a je da ovaj projekt nije u interesu Republike Hrvatske, a postoje i opravdane sumnje u potencijalne koruptivne radnje, obzirom na način sklapanja i uvjete koje predviđa predloženi ugovor  o realizaciji projekta.

Uroda: Energenti neće biti jeftiniji

Naftni stručnjak Pavle Uroda, iznio je procjene da prema rezultatima analize prijedloga Ugovora o podjeli proizvodnje (PSA) Hrvatskoj može pripasti svega 25 do 30% dobiti od ukupnih prihoda od eksploatacije. U svom izlaganju fokusirao se na "kontroverze Vladine energetske politike".

Istaknuo je kako je "pored deklariranih ciljeva, poput energetske neovisnosti, stvarnost izrazito drugačija. Primjerice, najveća investicija Vlade je Plomin C – 100% ovisan o 100% uvozu ugljena, a taj projekt je proglašen strateškim projektom Vlade. Nadalje, eksploatacijom ugljikovodika iz Jadrana, Vlada obećava jeftinije energente za građane, međutim do toga neće doći jer će se energenti plaćati po tržišnim cijenama, što su pravila tržišne utakmice u EU".

Uroda se osvrnuo i na najave o referendumu. Naime, istaknuo je kako je "raspisivanje referenduma poslije istraživanja jedna od najvećih obmana jer će se, u slučaju blokiranja, morati isplatiti naknadne svih troškova investitorima – bušenja, istraživanja, kamate – što prema nekim procjenama znači stvaranje 30 milijardi kuna novog duga, što si teško možemo priuštiti".

Leustek: Prijedlog ugovora je katastrofa

Srećko Leustek ocijenio je da je prerađeni prijedlog koncesijskog ugovora (PSA) – "katastrofičan". Prema njegovim procjenama podjela dobiti od proizvodnje prema PSA je 86% naprema 14% u korist investitora. To znači da će Hrvatska na proizvedenih  100 dolara zaraditi 14 dolara.

"Takav Ugovor ne postoji u svjetskoj praksi", istaknuo je te je postavio pitanje "tko su stručnjaci, odnosno diletanti koji su pripremili ovaj Ugovor?". Istaknuo je kako Ministarstvo gospodarstva, kao ni Agencija za ugljikovodike, zasigurno nemaju u svojim kadrovima stručnjake koji su to mogli odraditi te da se očito radi o "čovjeku iz sjene".

 
 
 
 

Pročitajte više