Nagodba Uskoka i Barišićeva zeta: Despot platio 805 tisuća kuna sudske kazne iz "Barišićeva sefa"

"ANTE DESPOT, zet bivšeg čelnika carine Mladena Barišića, koji se prošli tjedan zbog optužbi za primanje mita nagodio s USKOK-om, već je platio novčanu kaznu što mu ju je sud izrekao. Naime, dao je sudu suglasnost da se novčana kazna od 600.000 kuna i 200.000 kuna nezakonite zarade, te 5.000 kuna sudskih troškova uzmu iz dva milijuna kuna što ih je policija pronašla u sefu u njegovom stanu tijekom uhićenja njegovog punca Barišića", piše današnje izdanje Novog lista iz kojeg se da zaključiti da je Despot sudsku kaznu platio novcem iz famoznog Barišićevog sefa.

Despot tvrdio da je 2 milijuna kuna zapravo njegovo

Podsjetimo kako se nakon otkrića da je policija pronašla čak dva milijuna kuna špekuliralo da je riječ o crnom fondu HDZ-a. No, Despot je od prvog dana tvrdio kako je novac zapravo njegov. pa je tako cijeli iznos na pologu suda završio upravo uz Despotov slučaj. Kada se oduzme kazna od iznosa koji je pronađen u sefu, ostatak novca bit će vraćen Despotu.

Novi list podsjeća da iako se u početku sumnjalo da je Despot dok je bio član Uprave HEP-a i predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje uzeo 450.000 kuna mita, presudom je taj iznos spao na 200.000 kuna.

Tražio za sebe dva do deset posto vrijednosti ugovora

Riječ je o novcu što ga je dobio između ožujka 2006. i lipnja 2007. godine kad je, koristeći funkciju na kojoj se nalazio, dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita. U pitanju je bilo dva do deset posto od vrijednosti ugovora.

Pročitajte više