Najavljene šestomjesečne zatvorske kazne, zapljene plaća ilegalnim radnicima u UK

Foto: Hina

MINISTRI u Ujedinjenom Kraljevstvu pripremaju paket zakona koji podrazumijevaju zatvorske kazne do šest mjesec za ilegalne imigrante uhvaćene kako rade na crno, javlja Telegraph.

Vlada će nove mjere predstaviti u četvrtak nakon objave podataka o broju pristiglih izbjeglica koji bi prema najavama trebao biti rekordan.

Zakon podrazumijeva formiranje novog ureda za ilegalni rad, a najavljene su zatvorske kazne do šest mjeseci i novčane kazne bez ograničenja. Vlasti će također plijeniti plaće primljene "kriminalnim putem". U praksi, izbjeglice i imigranti neće više biti odvođeni u centre za zadržavanje, već na sud i u zatvor.

Ministri vjeruju da će mjere poslužiti za odvraćanje tisuća izbjeglica koje u Ujedinjeno Kraljevstvo pokušavaju ući iz EU.

Poduzetnicima u djelatnostima primamljivim strancima, bilo da je riječ o taksi tvrtkama, pečenjarama, kineskim restoranima.., prijeti zatvaranje ukoliko budu uhvaćeni u zapošljavanju ilegalnih radnika.

Odluka o uvođenju zatvorski kazni imigrantima ili izbjeglicama koje rade na crno predstavlja veliki pomak u vladinim smjernicama i otkriva razinu zabrinutosti u Downing Streetu zbog izbjegličke krize u EU.

Navede mjere su u skladu sa zavjetom Davida Camerona koji je u tjednima nakon parlamentarnih izbora obećao da će UK "učiniti manje privlačnim mjestom za traženje posla".

Pročitajte više