Najavljeno oslobađanje djece vojnika iz najgoreg mjesta na svijetu za djecu

Foto: FAH

ČELNICI deset naoružanih skupina u Srednjoafričkoj Republici obećali su da će osloboditi svu djecu vojnike i da će prestati novačiti dječake i djevojčice, priopćio je u utorak UNICEF.

Možda i 10.000 djece je u redovima naoružanih skupina u toj ratom razrušenoj zemlji bogatoj dijamantima, zlatom i uranijem, navodi UNICEF. Služe kao vojnici, seksualni robovi, kuhari, prenositelji poruka i nose streljivo.

Situacija u Srednjoafričkoj Republici je krajnje nestabilna otkako su muslimanski pobunjenici svrgnuli s vlasti predsjednika Francoisa Bozizea, kršćanina, u ožujku 2013. nakon čega je uslijedilo više od 18 mjeseci sektaškog nasilja.

Jedno od najgorih mjesta na svijetu za djecu

Tisuće ljudi su ubijene, a oko milijun ih je raseljeno tijekom etničko-vjerskog sukoba.

"Srednjoafrička Republika je jedno od najgorih mjesta na svijetu za dijete", rekao je predstavnik UNICEF-a u toj zemlji Mohamed Malick Fall.

Čelnici muslimanskke skupine Seleka i krščanske skupine anti-Balaka te osam pridruženih manjih naoružanih skupina potpisali su sporazum o oslobađanju djece vojnika i obećali su da će dopustiti UNICEF-u pristup kako bi mogao nadgleati područja pod njihovom kontrolom.

Pročitajte više