Najavljeno stacioniranje "značajne količine" američke teške vojne opreme na Baltiku, istoku EU

Foto:  Hina

SJEDINJENE Države planiraju pohraniti "značajnu količinu teške vojne opreme" na području Baltika i istočne Europe kako bi umirile saveznike koji osjećaju nelagodu zbog ruskih intervencija u Ukrajini, izjavio je u subotu viši američki dužnosnik.

"Mi ćemo pred pozicionirati značajnu opremu," rekao je neimenovani dužnosnik za New York Times.

List doznaje da teška oprema podrazumijeva tenkove, oklopna vozila i drugo naoružanje za oko 5,000 vojnika, razgovore o stacioniranju su potvrdile Litva i Poljska.

"Prijetnja baltičkoj regiji se povećala. O tome smo raspravljali puno puta i ja gledam pozitivno na činjenicu da razgovori vode konkretnim odlukama za koje smatram da će postati stvarnost," rekao je litvanski premijer Algirdas Butkevičius za Reuters.

Poljski ministar obrane dodaje da odluku očekuje skoro. "Nas su tijekom razgovora u Washingtonu ovog svibnja uvjerili da će odluka biti donesena uskoro," napisao je Tomaž Siemoniak na Twitteru. "To je još jedan korak koji će povećati prisutnost SAD-a u Poljskoj i regiji".

Odobrenje do kraja mjeseca

Ukoliko se navodi anonimnog američkog dužnosnika pokažu točnima, riječ je o prvom stacioniranju američke teške vojne opreme u novijim članicama NATO-a na Baltiku i u istočnoj Europi koje su dugo bile u interesnoj sferi bivšeg Sovjetskog Saveza, piše Reuters.

Prema izvorima NYT-a, odobrenje američkog tajnika za obranu Asha Cartera se očekuje prije ovomjesečnog sastanka ministara obrane NATO-a u Brusselsu.

Glasnogovornik Pentagona kaže da odluka još nije donesena. "Vojska Sjedinjenih Američkih Država nastavlja revidirati najbolje lokacije za pohranu ovih materijala u konzultaciji s našim saveznicima," piše u priopćenju kojeg prenosi Reuters. "U ovom trenutku nema odluke hoće li se i kada premjestiti oprema".

Prema izvorima Timesa, prijedlog predviđa razmještanje opreme za do 150 vojnika u Litvi, Latviji i Estoniji, te oružje za do 750 vojnika u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i (možda) Mađarskoj.

Pročitajte više