"Najduži rat u povijesti Australije se završava": Australske postrojbe odlaze iz Afganistana prije Božića

Foto: Guliver image/Getty images

AUSTRALSKI premijer Tony Abbott najavio je prigodom posjeta Afganistanu završetak "najdužeg rata u povijesti" njegove zemlje s "gorko-slatkim" povlačenjem do Božića australskog kontingenta s tisuću pripadnika.

"Najduži rat u povijesti Australije se završava, ne pobjedom, ne porazom, nego s Afganistanom boljim zbog našeg prisustva, nadamo se", izjavio je konzervativni čelnik u bazi Tarin Kot, u pokrajini Oruzgan.

Povlačenje australskog kontingenta "slatko je jer će se stotine vojnika vratiti kućama za Božić. Gorko jer se neće sve australske obitelji susresti sa svojim sinovima i očevima", kazao je Abbott.

"Naša misija u Afganistanu bila je bitna za našu nacionalnu sigurnost", dodao je on, citiran u priopćenju objavljenom u utorak.

Više od 20.000 Australaca služilo je u međunarodnim snagama NATO-a u Afganistanu od 2001. Četrdeset vojnika poginulo je u borbi a 260 ih je ranjeno.

"Radili smo na tome da Afganistan ne postane ponovno utočište za teroriste i radili smo zajedno sa saveznicima kako bi od svijeta učinili sigurnije mjesto", dodao je on.

"Australci ne vode osvajačke ratove. Vodimo ratove za slobodu", kazao je on.

Stupivši na dužnost nakon parlamentarnih izbora u rujnu, Toby Abbott potvrdio je angažman svoje zemlje u Kabulu preko uvježbavanja afganistanskih snaga sigurnosti i pomaganja razvoju.

Nekoliko stotina Australaca ostat će u Afganistanu zbog neborbenih misija. Australija je u više od jednog desetljeća pridonijela izgradnji 200 škola, kao i bolnica, te modernizaciji afganistanske cestovne mreže, rekao je Abbott.

Pročitajte više