Najgora noćna mora svakog pomorca: Taoci somalskih pirata zauvijek ostaju slomljenog duha i tijela

PIRATSTVO se danas pretvorilo u uistinu unosan posao, koji cjelokupnoj međunarodnoj zajednici stvara velike gubitke. Hrvatski zapovjednik Miro Alibašić bio je jedan od pomoraca koji su proživjeli pravu noćnu moru, nakon što su ih oteli somalski pirati.

Alibašić je bio na putu za Oman na svom tankeru za prijevoz sirove nafte Zirku. Nakon što su isplovili iz ozloglašenog Adenskog zaljeva, njihov brod počeli su iz svih smjerova napadati pirati. Pirati su se ukrcali na brod i naredili Alibašiću i ostalim članovima posade da kleknu. Alibašić je odbio i zamolio pirate da spuste oružje i pozvao ih na razgovor. Umjesto toga, posada je zaključana na brodu.

"Pokušao sam ih izbjeći "cik-cak" vožnjom i upotrebom vodenih topova. Ali jednom kada sam izgubio brzinu su se privezali na brod. Ništa više nisam mogao učiniti" prisjeća se Alibašić za maritime-connector.com.

Alibašić je s piratima i njihovim odsutnim šefom ostvario iznenađujuće dobar odnos. Ponekad je čak i čitao priče i pjesme članovima šefove obitelji preko telefona. Piratski šef je pitao Alibašića da li pirati dobro tretiraju njega i članove njegove posade i zaprijetio da će ih "odmah objesiti" ako to nije tako.

"Rekao sam ne, to su dobri ljudi, i nisam lagao. Unatoč tome, mogli su te odmah ubiti ako nisi znao što radiš. Nisi smio izgubiti koncentraciju niti na sekundu", kaže Alibašić.

Alibašić je uspio dobiti dopuštenje za malo kretanja za svoju posadu i sebe, jednom ili dva puta na dan. U grupama od po sedam ljudi bila im je dopuštena šetnja po palubi, uz nadzor Somalskih čuvara koji su stajali na jarkom suncu s prstom na okidaču. Ali onda, napokon je dogovorena isplata otkupnine i, nakon što su dobili novac, pirati su krenuli dalje svojim putem.

Život poslije noćne more

87 dana, koliko je Alibašićeva posada provela u zatočeništvu somalskih gusara, zauvijek je promijenilo neke od pomoraca. Mladi uvijek imaju priliku za oporavak, ali oni stariji se nikada uistinu ne oporave.

"Nakon puštanja na slobodu, mnogi zarobljenici su "oštećeni", traumatizirani i slomljenog duha i tijela" - to je najčešće sudbina otetih pomoraca i njihovih obitelji.

Pročitajte više