"Najhladnije putovanje na Zemlji": Najveći živući avanturist zbog ozeblina odustao od povijesne misije

Screenshot: YouTube

JEDAN od najpoznatijih svjetskih avanturista, Britanac Ranulph Fiennes, prisiljen je odustati od povijesne zimske ekspedicije preko cijele Antarktike nakon što je za vrijeme priprema zadobio teške ozebline, javlja CNN.

Tony Medniuk, vođa ekspedicije, objasnio je kako je šezdesetosmogodišnji Fiennes zadobio teške ozebline na rukama tijekom pokušaja da učvrsti jednu od svojih skija. Budući da mu to nije uspijevalo s rukavicama, skinuo ih je i golim rukama učvrstio skiju. Sve se to odvijalo na temperaturi od oko -30 stupnjeva, a zbog teških ozeblina njegovi su kolege morali pokrenuti akciju spašavanja.

U tijeku je pokušaj evakuacije Fiennesa, no zbog iznimno niskih temperatura i mećave ona je zasad odgođena, sve dok se uvjeti ne poboljšaju.



Najhladnije putovanje na Zemlji

Misija je nazvana "Najhladnije putovanje na Zemlji". Nijedan čovjek u povijesti još nije uspio prijeći cijelu Antarktiku za vrijeme zime. Putovanje od ruske baze Novozalareskaja do Rossovog mora trebalo bi započeti 21. ožujka s početkom zime, a očekuje se da će trajati oko šest mjeseci, piše CNN.

Na svom putu istraživači će se susresti s iznimno teškim uvjetima - temperatura će se spuštati i do -90 stupnjeva, a više od 4000 kilometara istraživači će proći većinom kroz mrkli mrak. Cijelo putovanje trebalo bi trajati šest mjeseci.

Sir Ranulph Finnes postao je prvi čovjek koji je stigao do oba pola kopnom te najstariji Britanac koji se u dobi od 65 godina popeo na Mount Everest, usprkos problemima sa srcem. Guinnessova knjiga rekorda imenovala ga je najvećim živućim istraživačem.
 

Pročitajte više