Najstarija hrvatska marina Punat slavi 50. obljetnicu

Foto: HR Foto

NAJSTARIJA hrvatska marina, Marina Punat u Puntarskoj dragi na otoku Krku, te Marina Punat Grupa ove godine slave 50 godina postojanja, a središnja proslava bit će 31. svibnja, na završni dan jubilarne 30. međunarodne regate krstaša Croatia Cup, koju organizira Yacht klub Punat, najavili su iz te tvrtke.
Prema podacima iz Marine Punat, kapacitet te marine je 850 brodova na moru i 500 brodova na kopnu, a posluje u sastavu Marina Punat Grupe u kojoj su još Brodogradilište Punat, suha marina Brodica, trgovina nautičkim dijelovima Marina Commerce, transportna tvrtka Gajeta i trgovačko poduzeće Kvarner.


U povezanim društvima zajedno sa svim tvrtkama i obrtima partnera, zaposleno je 60 posto od ukupno zaposlenih u Puntu, tako da u Marina Punat Grupi radi oko 200 ljudi, dok ih ukupno gotovo tisuću, kao i članova njihovih obitelji, živi od rada u toj grupi. Zaposlenici imaju iznadprosječne plaće, a udjelničari, kojih u početku godine bilo 99, uredno dobivaju dividende.

Kako navode iz Marine Punat, u ožujku 1964. tadašnje puntarsko brodogradilište zatražilo je suglasnost za povećanje prostora za korištenje mora, a iste godine završena je gradnja triju brodica.

Prvi ugovor u bivšoj državi o čuvanju stranih brodova sklopljen je 1965., a sljedeće godine proširena je registracija brodogradilišta, na "zimovanje jahti i čamaca domaćih i stranih brodovlasnika".

Financiranje gradnje marine osiguravano je u početku samo iz vlastitih sredstava. Prvi gatovi izgrađeni su inovacijom, od starih željezničkih šina, a potom je svake godine završena po jedna riva, dok se istodobno gradila infrastruktura. Svi tada i ranije zaposleni, njih 410, je 1991. iskoristilo pravo upisa dionica, a nakon privatizacije osnovane su tvrtke kćeri koje su mogle samostalno nastupati na tržištu.

Marina je zadržala 51 posto poslovnog udjela i vlasništvo nad objektima, dok su direktori u tvrtkama kćerima dobili 49 posto poslovnog udjela u toj tvrtki.

Marina je 2000. ušla u vlasničku strukturu Brodogradilišta i Kvarnera, koji su bili u teškoj financijskoj situaciji.

Uspostavom nove organizacije i osnivanjem Marina Punat Grupe, stvorena je najveća i najbolja servisna baza za remont jahti i brodova na Jadranu, gdje se mogu obaviti svi popravci na brodu, ističu iz te tvrtke.

Iz Marine Punat još su naveli da je tijeku rekonstrukcija marine te da razvojni planovi uključuju ulaganja u sigurnost, kvalitetu i upravljanje rizicima, odnosno u nabavku opreme i infrastrukture za servisiranje plovila, video kamere, sustave vatrodojave te u edukaciju osoblja.

Pročitajte više