Najveća borba ona za treće mjesto: Automatizirani Che Guevara Sinčić protiv mesije Kujundžića

Foto: RTL

SAMO tjedan dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, četiri kandidata za Pantovčak sučelila su se sinoć po prvi put pred televizijskim kamerama.

Sinčić je ostale kandidate optužio da su najamnici koji su sudjelovali u uništavanju Hrvatske, a Kujundžić se odlučio za devizu "napad je najbolja obrana" te je dobar dio gostovanja iskoristio za udaranje po Josipoviću. Od Josipovića nismo čuli ništa novo, ali unatoč opreznom kretanju po području kontroverznih pitanja, u sučeljavanju je bio borbeniji od uobičajenog. Grabar Kitarović je, s druge strane, dobar dio vremena morala potrošiti na borbu s duhovima prošlosti te se u više navrata morala odricati Sanaderovog korupcijskog nasljeđa.

Aleksandra Kolarić za Index je rekla kako jučerašnja debata neće motivirati nikoga izađe na izbore, uz iznimku stranačkih vojski.

Kolarić: Najborbeniji nastup Josipovića, najbolji nastup Kolinde

Sama debata s uredničke i novinarske strane nije bila posebno zanimljiva, većinu vremena se činilo kao da gledamo debatu za parlamentarne, a ne za predsjedničke izbore. Ostalo je dosta nepokrivenog područja, poput vanjske i sigurnosne politike, no to nije do kandidata, tako je bilo postavljeno.

Što se tiče predsjedničkih kandidata Josipović je bio izuzetno smiren, a s druge strane i iznimno borben, bio je to najborbeniji Josipović kojeg smo u zadnje vrijeme mogli vidjeti. Dobro je poentirao, jasno obrazlagao svoje teze i vrlo uspješno odbijao protunapade, zakucavao je kad bi dobio loptu", kazala je Kolarić.


"S druge strane, Kolinda je imala najbolji nastup dosad, daleko najbolji nastup otkad traje kampanja. Bio je to nastup koji značajno odudara od njezinih prijašnjih nastupa, ne sadržajem, već neverbalnom komunikacijom i stilom komunikacije. U samom sadržaju ništa novo, slušali smo ono što smo već čuli. Bila je pomirljiva, okrenuta centru i očito vrlo dobro pripremljena.

Najveća borba u sučeljavanju vodila se za treće mjesto, a u njoj je jučer pobijedio Sinčić.

Kujundžić je pokazao nervozu, veliku dozu agresije, bio je najagresivniji u studiju, u više navrata napadao je na osobnoj razini. Inače je to bila njegova uobičajena krajnje desna retorika, metaforama i motivima iz narodne bajke", dodala je.

Sinčić bolji od Kujundžića

"Sinčić se pak jasno predstavio kao glasnogovornik obespravljenih i najvećih gubitnika ove gospodarske krize, onih najpogođenijih ovom krizom. Njegov govor je jednostavan, potpuno razumljiv njegovim glasačima, ponavljao je stalno dvije do tri ključne poruke i nije se od njih micao. Njegov nastup u porukama podsjeća na neke ikone lijevih revolucija, ali ostavljao je dojam automatiziranog robota.


I Kujundžić i Sinčić svojim porukama vrlo često sustavno negiraju temeljne postulate parlamentarne demokracije. Njihov govor krajnje je ekstreman, netolerantan i duboko isključiv.

Sinčić izgleda kao automatizirani Che Guevara, Kujundžić kao da boluje od kompleksa mesije, Josipović je igrao na kartu trenutačne pozicije te ostavio predsjednički dojam, a Kolinda je bila najbliže onome što jest - bila je svoja, pomirljiva, negdje bez stava (npr. pobačaj), u pokušaju da bude prihvatljiva centru. Problem kod Kolinde nedostatak je karizme i političke energije, ma što radila, ona ne uspijeva odati dojam političke strasti", zaključuje Kolarić.

Gjenero: Josipović zapeo na zelenoj ekonomiji

Politički analitičar Davor Gjenero također smatra kako su neka pitanja ostala zapostavljena, osobito u području vanjske politike.

"To je sve skupa bilo jako slabo, o ključnim ovlastima predsjednika se zapravo nije razgovaralo, ako je Josipović već postavio format kampanje u kojoj je on na jednoj strani, a ostali kandidati na drugoj, moralo se ozbiljnije razgovarati o tome što je napravio u prvome mandatu. Moralo se ozbiljnije analizirati politiku prema Europskoj uniji, politiku prema NATO-u i euroatlanskim strukturama, prema srednjoeuropskim integracijama, prema zapadnobalkanskoj regiji, moralo se analizirati hrvatsku politiku nacionalne sigurnosti i energetske sigurnosti.


To su sve stvari u ovlastima predsjednika, trebalo je vidjeti što je napravljeno u prošlom mandatu i na koji se način namjerava tim područjima pristupiti u drugome mandatu. O tome nismo čuli ništa.

Što se tiče pozicioniranja kandidata, Grabar Kitarović se prije svega pozivala na svoj program i nastupala kao kandidat koji zagovara dosta konzistentan ekonomski i politički program te nastupa u ime stranke koja aspirira na političku većinu u idućem mandatu.

Josipović je govorio maksimalno se pokušavajući odmaknuti od SDP-a, a završio dosta traljavo, pokazao je do koje mjere je nategnuto ovo njegovo stvaranje platforme zelenoga SDP-a za suradnju s gospođom Holy. Iako je sve drugo imao dobro naučeno, Josipović je na zelenoj ekonomiji zapeo", rekao je Gjenero za Index.

Sinčić, heroj društvenih mreža

"Kod Kujundžića ste imali nevjerojatnu razinu osobnim napada, ad personam i ad hominem, što inače u hrvatskoj politici nije bilo uobičajeno i nikad nije dobro za kampanju.

Što se tiče Sinčića, mladi dečko je vjerojatno sada heroj društvenih mreža, vjerojatno je snažno dignuo svoj rejting, no je pitanje do koje mjere je osigurao povećanje broja birača. Ljudi kojima se on u prvom redu obraćao su "glasači promjene", oni koji ne izlaze na redovitim izbornim ciklusima, već sudjeluju na izborima samo kad osjećaju mogućnost promjene političkog sustava. On je zagolicao njihovu maštu, ali ne čini mi se da ih je pokrenuo.

Sve u svemu, smatram kako u ovom sučeljavanju nije bilo ni velikih gubitnika, ni velikih dobitnika", drži Gjenero.

Pročitajte više