Najveći prosvjed na Kosovu od proglašenja nezavisnosti: Ozlijeđeno preko 80 osoba

Screenshot: Kallxo.com

SPECIJALNA policija koristila je suzavac i vodeni top u žestokoj borbi s prosvjednicima na ulicama glavnog grada Kosova.

U nasilju koje je izbilo tijekom prosvjeda Kosovara protiv ministra Srbina optuženog da je uvrijedio kosovske Albance u utorak je ozlijeđeno više od 80 osoba, među kojima 56 pripadnika kosovskih snaga reda, javlja Reuters.

Zamjenik kosovskoh premijera Hashim Thaqi izjavio je kako su današnji prosvjedi napad na kosovske institucije te kako se radi o pokušaju preuzimanju vlasti putem nasilja, prenosi Tanjug.

"Vlada Kosova poziva političke stranke i njihove čelnike da ispune svoje ciljeve i političke ambicije putem slobodnih i demokratskih izbora, a ne putem korištenja izgovora za postizanje političkih ciljeva na nedemokratski način", rekao je kosovski premijer Isa Mustafa.

Šef policije Kosova rekao je kako je u današnjim nasilnim  prosvjedima privedeno preko 100 osoba, javlja bljesak.info.

Prosvjednici bacali kamenje, policija uzvratila suzavcem

Sudionici prosvjeda pred sjedištem vlade u Prištini na policiju su bacali kamenje, na što je ona uzvratila suzavcem. Sukobi su eskalirali kad su prosvjednici pokušali prodrijeti u zgradu vlade, po policijskim izvješćima, privedeno je više od stotinu ljudi.

Riječ je o drugom valu nereda od subote, na ulicama Prištine je bilo oko dvije tisuće ljudi koji su tražili ostavku srpskog ministra Aleksandra Jablanovića jer je početkom siječnja neke albanske prosvjednike koji su u ratu sa Srbijom 1998.-1999. izgubili članove obitelji nazvao "divljacima".

"Jablanoviću, odlazi!" i "Dolje vlada!" neki su od slogana koje je uzvikivalo mnoštvo.

> U Prištini najveći prosvjed otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije

Ministar je u međuvremenu uputio javnu ispriku, ali je njegova izjava bila povodom nekoliko prosvjeda kosovskih Albanaca koji čine 90 posto stanovništva Kosova.

"Nastavit ćemo prosvjede sve dok Jablanović ne podnese ostavku", rekao je Albin Kurti, vođa nacionalističkog kosovarskog pokreta Vetevendosje (Samoodređenje), koji je organizirao prosvjed.

Portal kallxo.com nerede u Prištini prenosi uživo:

Pročitajte više