Najvjerojatnije su oteti: U Libiji nestali inženjeri iz Italije, Makedonije i BiH

Screenshot: Google Maps

TROJICA inženjera - iz Italije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji u Libiji rade za talijansku građevinsku kompaniju, najvjerojatnije su oteti, izjavio je u nedjelju jedan libijski dužnosnik.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je danas da bosanskohercegovačkog državljanina kojemu se, kao i dvojici njegovih kolega iz Italije i Makedonije gubi trag u Libiji, smatra nestalim, no ne može potvrditi da je riječ o otmici na koju sumnjaju libijski dužnosnici.
"Prema službenim informacijama, kontakt s trojicom inženjera prekinut je, ali se još ne mogu potvrditi informacije da se radi o otmici", objavilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova BiH.


Mediji u BiH objavili su ranije da su oteti Petar Matić, Marco Vallisa i Emilio Gafuri, zaposlenici talijanske građevinske tvrtke Piacentini Costruzioni SpA, koji su radili su u libijskome gradu Zuwara. Posljednji put viđeni su u subotu ujutro, a njihovo vozilo s uključenim motorom nađeno je ispred kuće u kojoj su živjeli.. "Oni su nestali i mi sumnjamo da su oteti", kazao je lokalni dužnosnik. Za sada nema drugih detalja o tom slučaju otmice.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH priopćilo je da je veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Tripoliju dalo naputke da učini sve neophodne napore kako bi se utvrdile okolnosti nestanka bosanskohercegovačkog državljanina. Po istim navodima veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s vlastima Libije, s veleposlanstvom Republike Italije u Tripoliju koja se aktivno uključila u cijeli slučaj s obzirom da su sva trojica radila za talijansku tvrtku.

Reuters zamjećuje kako je u Libiji sve više otmica diplomata i stranaca, ali i Libijaca, jer vlasti nisu u stanju kontrolirati lokalne milicije koje su pomogle svrgavanju Moamera Gadafija 2011. godine.

Pročitajte više