Nakon 22 dana štrajka dogovorili se sa Žderićem: Radnicima Konstruktora plaće "u dogledno vrijeme"

Foto: Hina

NAKON 22 dana štrajka, postignut je dogovor sa Upravom tvrtke i predsjednikom Željkom Žderićem. Na sastanku na kojem su sudjelovali čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata graditeljstva dogovorena je isplata zaostalih plaća.

"Prema trenutnim mogućnostima i obostrano potpisanom dogovoru ljudi će u dogledno vrijeme dobiti svoja novčana potraživanja, a u međuvremenu se ide raditi" rekao je predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević, ali nije otkrio po kojoj točno dinamici će se plaće isplaćivati.

"Potpisali smo kvalitetan sporazum u svrhu isplate poslodavca za novčana potraživanja radnika. Mi smo se dogovorili izaći u javnost sa kratkim priopćenjem".

Danas je sporazum sa Upravom potpisao Sindikat graditeljstva, a većinski Nezavisni sindikat napravio je to prije nekoliko dana.

Plaćama iz 2012. nadaju se u roku od tri mjeseca

"Uz ogradu ako bi došlo do problema oko naplate dogovorenom sporazumom, da tada radnici zadržavaju pravo te plaće potraživati nekim drugim putem", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i dodaje kako se nada da će se potraživanja od 2012. isplatiti u roku od tri mjeseca.

"U međuvremenu dinamika isplate plaća, ako tvrtka ostane živa, a mi svi to želimo, da daljnja dinamika plaća mora ići sukladno Zakonu o radu", kaže Novosel i dodaje kako su se ujedno dogovorili da se isplati i minimalna plaća onim zaposlenicima koji su bili u štrajku.

"Sa Sindikatom je sve dogovoreno, nema problematiziranja nikakvih plaća, naročito ne nekih starih", rekao je predsjednik Uprave Željko Žderić i dodao da štrajka nije ni trebalo biti, te je medije optužio da su tijekom cijelog štrajka iznosili neistine. "Znači, štrajka 20-ero, a vi prikažete 900, da sve bude izokrenuto. Svaki tjedan ide nova grupa radnika na nova gradilišta i to je tako. Gradilišta su u BiH, Srbiji, Omanu, Slovačkoj."

Povjerenik sindikata Ivan Lovrić kaže da je zadovoljan što se situacija riješila i što radnici nisu došli do štrajka glađu.

Pročitajte više