Nakon Grčke, meka lažnih prodavača automobila postala Velika Britanija: Hrvati, ne budite naivni, lako ih je uočiti!

DOBAR auto, star tek koju godinu, nikad oštećen, prvi vlasnik. A cijena - sumnjivo mala. Upravo to je jedan od prvih signala koji bi u vašim glavama trebali upaliti alarm prilikom kupnje automobila putem oglasa.

U posljednje vrijeme javio se veći broj prijevara po modelu "preselio sam se u Veliku Britaniju, hitno prodajem automobil registriran u Hrvatskoj, uplatite novac na račun i automobil stiže". Iako sama komunikacija s prevarantima izgleda doista smiješno, u što se možete uvjeriti i u nastavku ove priče, neki su bili dovoljno naivni da nasjednu na priču varalica i ostanu i bez novca i bez automobila kojeg su željeli kupiti.

Policija Hrvate upozorava da budu oprezni prilikom takve internetske kupnje kako ne bi postali žrtve prevaranata, koji po svemu sudeći dolaze iz inozemstva.

Preveo i prilagodio - Google Translate

Kako bismo vam zorno prikazali koliko je zapravo lako uočiti prevaranta koji posluje po ovom modelu, i sami smo se odlučili javiti na jedan od takvih oglasa. Na prodaju je ponuđen bio BMW serije 3 (320D), 2007. godište, sisačkih registarskih oznaka (kako su za Index kasnije potvrdili iz PU sisačko-moslavačke, automobil s fotografija unazad nekoliko godina uopće nema sisačku registracijsku oznaku, riječ je o "ukradenim" fotografijama starijeg datuma op.a.), cijena - 8,5 tisuća eura, a jedini kontakt e-mail obrazac internetskog oglasnika.

Naš prvi upit bio je iznimno jednostavan: kad i gdje je moguće osobno doći pogledati automobil te je li na njemu bilo nekih većih kvarova ili oštećenja, primjerice od prometnih nesreća. Upit je otišao na adresu dotične Alice Popins na domenu web.de. No, odgovorila nam nije Alice, nego se javio dotični Robesyn Rerne (po svemu sudeći pravi vlasnik tog identiteta je stanovnik Belgije, op.a.) sa svoje hotmail adrese. Zahvalio se na upitu na lošem hrvatskom (i više je nego očito da se konzultirao s Google Translateom) te između ostalog zamolio da ubuduće komuniciramo na engleskom jeziku (kao što vidite, ne govori čak ni njemački, iako je upit prvo poslan na njemačku domenu) jer "može razumjeti bolje".

"Prije svega hvala vam na interesu za moj auto 2007 BMW serija 3 320d. The ukupna cijena automobila je Euro 8.500. Automobil je u savršenom stanju, bez oštećenja, nikad uključeni u nesreće. Ja sam prvi vlasnik auta, a još uvijek je registrirana u Hrvatskoj sa svim plaćenim porezima. Upravo sada sam izvan zemlje s mog posla, a ja mogu 't pogon i odlučio sam ga prodati. Ako ste još uvijek zainteresirani, molimo pošaljite e-mail i ja ću se vratiti k vama s više detalja Hvala! PS: Molim vas pišite mi na engleskom jeziku, mogu razumjeti bolje ... Robesyn Rerne", poručio nam je navodni oglašivač.

Maher kakav jest, naravno da ima kontakte u špediterskoj kompaniji - sredit će on dokumentaciju, sve birokratske probleme i dogovoriti povoljne troškove transporta koje će sam platiti


Prihvatili smo igru i započeli prepisku na engleskom jeziku. Navodnog prodavatelja automobila još smo jednom upitali kad je i gdje moguće osobno pregledati automobil. Budući da je naveo da je trenutno izvan Hrvatske, upitali smo ga i tko nam je kontakt za sve detalje oko prodaje, prijenosa vlasništva automobila i plaćanje, odnosno svu popratnu papirologiju.

Tad nas je Robesyn obavijestio kako se preselio u Veliku Britaniju i kako je automobil ondje s njim, ali ako se odlučimo na kupnju ne moramo plaćati nikakve dodatne poreze jer je automobil od ranije registriran u Hrvatskoj. Također, maher kakav jest, naravno da ima kontakte u špediterskoj kompaniji - sredit će on dokumentaciju, sve birokratske probleme i dogovoriti povoljne troškove transporta koje će sam platiti, jer već nekoliko godina surađuje s njima. Mi moramo platiti samo navedenu cijenu automobila. Ako smo i dalje zainteresirani, poslat će nam sve detalje transakcija.

Još jednom nam poslao fotografije iz oglasa kako bi nas uvjerio da nećemo umjesto BMW-a dobiti Yugo ili Fiću

Budući da je oglas u međuvremenu uklonjen iz internetskog oglasnika (vjerojatno po nalogu MUP-a, budući da su nam kazali da redovito traže od hrvatskih internetskih oglašivača brisanje takvih oglasa, op.a.) bio je to idealan trenutak da odglumimo ne baš zadovoljnog i prilično sumnjičavog kupca koji je uvjeren da je riječ o nekoj prijevari.


"Mora da se šalite - prodajete automobil koji uopće nije u Hrvatskoj??? Tko normalan kupuje rabljeni automobil kojeg je prije kupnje nemoguće osobno pregledati?", pitali smo između ostalog navodnog prodavača automobila, dodajući kako smo primijetili i da je oglas uklonjen sa internetske stranice oglasnika. Pitali smo ga i što nam garantira da ćemo dobiti automobil kojeg su prikazivale fotografije objavljene u oglasu (jer realno gledajući, ovako na slijepo nam može umjesto BMW-a dostaviti i Yugo ili Fiću). Tražili smo ga i ime špediterske kompanije koju je spominjao kao posrednika.

Iako je sve naše negodovanje bilo ispisano na engleskom jeziku pa nije bilo bojazni da će "poštenom prodavatelju" Google Translate nešto krivo prevesti, Robesyn se nije previše zamarao našim sumnjama u prevaru - da bi nas uvjerio da ćemo dobiti BMW, poslao nam je mailom još jednom fotografije koje su bile objavljene u internetskom oglasniku, a uklanjanje oglasa je pojasnio na sljedeći način: "Već sam razgovarao s dvoje kupaca i moram odlučiti. Čekam Vaš email ukoliko ste i dalje zainteresirani". Dodao je i kako automobil prodaje u Hrvatskoj, a ne u Velikoj Britaniji, jedino iz razloga što je kupljen i još uvijek registriran u Hrvatskoj.

"Velikodušno" nam dao pet dana za testiranje automobila


Nije prošla ni minuta otkako smo zamolili Robesyna da nam pošalje detalje, a stigao je poduži odgovor napisan po špranci, kakvog dobivaju sve žrtve ove prevare - pojasnio nam je kako će putem špediterske kompanije automobil na našu adresu stići za svega tri do četiri dana, poslat će nam i sve papire potrebne da bismo auto u Hrvatskoj registrirali na svoje ime, a čim automobil preda špediterima poslat će nam kontrolni broj kako bismo i sami mogli pratiti tijek isporuke automobila, ali i uplatiti 30 posto depozita špediterskoj kompaniji (2.550 eura) na bankovni račun.

Jednom kad nam automobil stigne na kućnu adresu "velikodušni prodavatelj" nam daje i rok od pet radnih dana za testiranje automobila i njegovu provjeru kod mehaničara kako bi se uvjerili da je sve u skladu s onim što je u oglasu bilo navedeno o automobilu. Ako nakon isteka tog roka odlučimo zadržati automobil, samo na isti bankovni račun trebamo uplatiti preostalih 70 posto iznosa (5.950 eura) i oni će novac prebaciti njemu.

Za kraj nam je još jednom pojasnio kako iz navedenog vidimo da ćemo imati priliku osobno pregledati automobil prije nego što se odlučimo na kupnju te nas pokušao uvjeriti da je ovaj način poslovanja "siguran za obje strane". Poručio nam je i da mu pošaljemo svoje osobne podatke kako bi mogli započeti s transakcijom te nas zamolio da ga što prije povratno kontaktiramo vezano uz kupnju automobila.


"Budite oprezniji i ne nasjedajte na `povoljne` oglase o prodaji automobila jer bi vas mogli `skupo` koštati"

I dok Robesyn i dalje čeka naše osobne podatke, potvrdu želje za kupnjom te uplatu, mi smo cijelu prepisku proslijedili MUP-u, od kojeg smo dobili i savjet za građane: "Budite oprezniji i ne nasjedajte na `povoljne` oglase o prodaji automobila jer bi vas mogli `skupo` koštati".

Zanimljivo je kako ovaj vid prevara nije novitet, već su samo prevaranti promijenili matičnu državu iz koje navodno posluju. Tako je 2011. godine zabilježen val takvih prijevara od strane prodavatelja koji su navodno bili iz Grčke. I tad su navodni prodavatelji nudili vozila čija se prodaja dogovarala uplatama određene svote novca putem "Western Uniona" za transport vozila, a nakon izvršene uplate za transport, prestajala je svaka komunikacija između prodavatelja i kupca, a kupljeno vozilo nije dostavljeno. Na ovakav način prevaren je veći broj osoba iz Hrvatske i regije.

Ovi oglasi nemaju kontakt brojeve već se prodavatelje kontaktira putem oglasnog obrasca, a prodavatelji se potencijalnim kupcima javljaju putem e-maila. MUP je tvrtke koje se u Hrvatskoj bave internetskim oglašavanjem, odnosno vlasnici su takvih servisa, "upoznao s ovim problemom, zatražio poduzimanje aktivnijih mjera u sprečavanja objavljivanja i brisanje predmetnih oglasa sa svojih stranica, te da na svojim stranicama postave upozorenja o mogućim prijevarama ove vrste".

"Ovim putem upozoravamo i sve građane na ovaj modalitet prijevara te ih molimo da budu oprezniji i ne nasjedaju na `povoljne` oglase o prodaji automobila jer bi ih mogli `skupo` koštati", poručili su iz MUP-a građanima.

Pročitajte više