Nakon četiri mjeseca stanke nastavljeno suđenje za aferu "Bankomat"

Foto: Hina

NAKON četveromjesečne stanke danas je ponovno počelo suđenje za aferu "Bankomat". Među prvim svjedocima sutra bi svoj iskaz trebao dati i bivši saborski zastupnik te član visokog suda časti HDZ-a Florijan Boras.

Podsjećamo, bivšeg predsjednika Uprave Poštanske banke Josipa Protegu se zajedno s bivšim članom uprave Ivanom Sladonjom i bivšim financijskim direktorom Marijanom Kirinićem tereti da su povlaštenim klijentima davali rizične kredite za koje su znali da neće biti vraćeni.
 
Optužnicom je obuhvaćeno i osam klijenata koji su od HPB-a dobivali povlaštene kredite. U aferi Bankomat je, prema optužnici, HPB oštećen za najmanje 255 milijuna kuna.
 
U optužnici stoji da je nesavjesnim poslovanjem napravljena velika šteta Hrvatskoj poštanskoj banci. Također se navodi da je uprava HPB-a lažno prikazivala poslovanje i sebi isplaćivala nepripadajuće bonuse. Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.
 
Obrana od početka tvrdi da optuženi nisu počinili nikakvo kazneno djelo te da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnosu između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama Uskoka, osigurala naplatu svojih potraživanja. Sladonjin branitelj Branko Šerić ranije je izrazio mišljenje da će "cijeli slučaj okončati po modelu 'tresla se brda, rodio se miš'".


 

Pročitajte više