Nakon navijanja za prihvat izbjeglica, njemački Bild postavlja "neugodna pitanja"

Foto: Hina

NJEMAČKI dnevni list Bild je u posljednjim tjednima pokrenuo kampanju za prihvat izbjeglica uz slogan "Wir Helfen" (Mi pomažemo) u kojoj sudjeluju političari, domaće zvijezde i sportaši, no u posljednjim danima čini zaokret u izvještavanju o krizi koji dobro ilustrira urednički osvrt o "neugodnim pitanjima" objavljen prije dva dana.

Jedno od postavljenih je "koliko izbjeglica možemo upiti?", a u odgovoru su podaci o očekivanom priljevu jednog milijuna migranata i izbjeglica u 2015. godini. "Na duže vrijeme to je previše," ocjenjuje uredništvo i ističe nedostatak smještaja uz sugestiju da je broj pridošlica dvostruko veći od onog koji Njemačka može podnijeti.

Postavljeno je i pitanje je li njemački zakon o azilu "uistinu poticajan za izbjeglice" uz ocjenu da su socijalna davanja za migrante "relativno visoka".

Članak propitkuje i tko se skriva među izbjeglicama i pritom odbacuje izvješća da se teroristi skrivaju među migrantima jer za to nema "konkretnih dokaza", ali prihvaća upozorenje bavarskog ministra financija Markusa Södera da među pridošlicama koje bježe od civilnog rata u Siriji, možda ima "civilnih ratnika".

U međuvremenu njemačka televizija javlja da u pojedinim područjima nedostaje kapaciteta za smještaj migranata zbog čega je "teoretski moguće" privremeno prisilno iznajmljivanje privatnih posjeda, piše Breitbart.

Pročitajte više