Nakon otvorenog pisma Sindikata državnih i lokalnih službenika krenula isplata: "Premijeru, gdje su naše plaće?"

Foto: Ilustracija

KRENULA je isplata plaća za siječanj državnim službenicima, kojima je isplata kasnila zbog nefunkcioniranja novouvedenog Centralnog obračuna plaća. Neslužbena je to informacija, koju u Ministarstvu financija nisu potvrdili, a koja je stigla nakon otvorenog pisma što ga je premijeru Zoranu Milanoviću jutros uputio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

U pismu su zamolili predsjednika Vlade, svog poslodavca, da se raspita kada će dobiti plaću  i podsjetili ga da zaposleni u državnoj upravi nisu izvršili svoje financijske obveze po kreditima, platili račune za struju, odvoz smeća, dječji vrtić, užinu u školi i slične trivijalne stvari s kojima ga ne bi zamarali. Osim pisma premijeru, zatražili su i službeno očitovanje Ministarstva financija.

"Premijeru, gdje su naše plaće?"

Podsjetimo, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem ga moli da se raspita kada će državni službenici i namještenici dobiti plaću za siječanj, koju još nisu dobili zbog nefunkcioniranja novouvedenog sustava Centralnog obračuna plaća.

"S time u svezi molimo Vas da se, budući da Vaši ministri o ovome pitanju komuniciraju isključivo s medijima, a sam je ministar Slavko Linić vrlo nervozan kada su u pitanju činovnici i njihove plaće, te da je glavni rizničar Miljenko Fičor sada već davnog 8. veljače rekao kako će plaće biti isplaćene sljedećeg tjedna, raspitate u Ministarstvu financija o kojem se tjednu radi, kako se državni službenici i namještenici koji još nisu dobili plaću ne bi prerano poveselili", piše u otvorenom pismu što ga potpisuje glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar.

Predsjedniku Vlade, svom poslodavcu, poručuju da razmisli o razlozima zbog kojih nisu dobili plaću, iako su sredstva za to u državnom proračunu osigurana i sugeriraju kako mu možda ministar financija i glavni državni rizničar na suptilan način poručuju da su njihove plaće premale za odgovoran posao koji obavljaju.

"Vjerujemo da ćete kao poslodavac pronaći rješenje za ovaj problem, na radost i veselje zaposlenih u državnoj upravi koji još uvijek nisu izvršili svoje financijske obveze po kreditima, platili račune za struju, odvoz smeća, dječji vrtić, užinu u školi i slične trivijalne stvari s kojima Vas ovom prigodom ne bismo zamarali", zaključuje se otvorenom pismu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Pleša: Nitko nam nije rekao ništa o kašnjenju

"Jedino što smo mogli čuti bila je izjava glavnog rizničara prije tjedan dana da će to biti vrlo brzo riješeno i od ministra financija, koji je rekao da je vjerojatno zaribao nekakav državni službenik. To je jedina informacija koju smo mi dobili. Nikakve službene informacije od bilo kojeg ministarstva ili Vlade oko poteškoća sa isplatama plaća mi nismo dobili", rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Pročitajte više