Nakon raketa na Tel Aviv, Izrael diže 30 tisuća rezervista: Kopnena ofenziva sasvim izgledna!

SNAŽNA eksplozija odjeknula je u Tel Avivu, a zasad nema informacija o žrtvama ili materijalnoj šteti, javlja RT. Prema pisanju stranih medija, radi se o drugoj raketi koja je pala na područje Tel Aviva tijekom današnjeg dana. Oglasile su se i sirene, prvi puta nakon Zaljevskog rata 1991. godine!

"Kopnena ofenziva sada je sasvim moguća", kažu u glas vojni analitičari komentirajući potvrdu vijesti kako je Izrael pomjerio svoje trupe prema pojasu Gaze, kao i da su odaslani pozivi rezervistima. Vojni izvori potvrdili su kako očekuju dodatnih 30 tisuća vojnika iz rezervnog sastava.

"Nema još potvrde ulaska u pojas Gaze", službeno je priopćenje vojnog vrha Izraela.

Vijest o napadu na Tel Aviv stiže svega nekoliko sati nakon što je raketa s područja Gaze pogodila Rishon LeZion, grad u blizini Tel Aviva i četvrti po redu po veličini u Izraelu. U ovom napadu također zasad nema informacija o žrtvama.

Izraelska vojna operacija, čiji je cilj bio eliminacija militanata i oružanih uporišta u pojasu Gaze, u kojoj je ubijen jedan zapovjednik Hamasa, mogla bi imati ozbiljne posljedice. Ubrzo nakon napada, iz pojasa Gaze krenuli su raketni napadi na Izrael, u kojima su poginule tri osobe.

Izraelske kopnene snage su u stanju pripravnosti. Tamošnji premijer je upozorio da je vojska spremna proširiti svoje djelovanje. Kako je rečeno iz ministarstva obrane, "Izrael će nastaviti razorne napade na terorističku infrastrukturu u pojasu Gaze, ali će pokušati izbjeći civilne žrtve".

"Sve opcije su otvorene. Ukoliko to bude potrebno, kopnene snage će započeti ofenzivu u Gazi. Izraelska mornarica je također spremna otvoriti vatru na ovo područje", rečeno je iz vojnog vrha.

"Otvorena su vrata pakla"

Hamas je upozorio da je ubojstvo Jabarija otvorilo vrata pakla i prijete odmazdom. Ubrzo nakon njegovog ubojstva, počeli su raketni napadi iz pojasa Gaze prema jugu Izraela, javlja BBC.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je upozorio da bi novi konflikt mogao uništiti sve veze između Izraela i nove vlade u Egiptu, koja ima jake veze s Hamasom. Egipat je već povukao svog ambasadora iz Izraela.

Obamina administracija podržava zračne napade Izraela. Obama je stupio u kontakt s Benjaminom Netanyahuom, izraelskim premijerom, koji mu se zahvalio na podršci. Obama je također razgovarao i s egipatskim predsjednikom Mohammedom Morsijem, a obojica su se složili da konflikt treba zaustaviti što prije.

Pročitajte više