Nakon uvođenja radne obveze liječnici sutra odlučuju o daljnjim koracima

Foto: Čitatelj

NAKON što im je Vlada uvela radnu obvezu, a oni odbili parafirati kolektivni ugovor, liječnici će sutra na izvanrednoj skupštini Hrvatskog liječničkog sindikata odlučiti o daljnjim koracima. Čelnik sindikata Ivica Babić najavljuje kako će, čim bude upoznat s naputcima radne obveze, sindikat pokrenuti ocjenu njihove zakonitosti, a planiraju se obratiti i krovnoj europskoj liječničkoj organizaciji. Iako im je uvedena radna obveza, štrajk se nastavlja, a moguća je i njegova radikalizacija o čemu će se odlučiti sutra.

"Moguće je da svi oni, koji imaju pravo odbiti rad viši od onoga što ih obvezuje zakon, to odbiju. Onda će doći do izražaja deficit obzirom na odlazak kolega što u mirovinu, a što iz sustava. Nedostaje nas 4.700. Čim krenemo svi raditi 48 sati tjedno, sustav će biti u nezavidnijoj situaciji nego tijekom štrajka", rekao je Babić.

Uvođenje radne obveze liječnicima komentirao je predsjednik Ivo Josipović.

"Radna obaveza je nešto što je, na žalost, izlaz u nuždi jer je potrebno građanima osigurati pravo na zdravlje. Mogu samo izraziti svoja očekivanja i želje da se što prije nađe zajednički jezik između Vlade i sindikata", kaže Josipović.

Pročitajte više