Napadač s kalašnjikovim u francuskom vlaku evidentiran je kao islamistički militant

Foto: FAH

USPOREDBA otisaka prstiju pokazuje da je naoružani muškarac kojega su u petak svladali putnici u vlaku u Francuskoj Marokanac i da je u Europi evidentiran kao islamistički militant, doznaje francuska novinska agencija AFP iz izvora koji se bave tim slučajem.

Dvije su osobe ozlijeđene u pokušaju svladavanja napadača naoružanog kalašnjikovim u brzom vlaku koji je vozio iz Amsterdama u Pariz. Tri mlada Amerikanca, od kojih je jedan zadobio ranu od noža, bila su među putnicima koji su svladali napadača.

Španjolske vlasti već su upozorile na 26-godišnjeg Marokanca

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je novinarima kako sve upućuje na to da je napadač 26-godišnji Marokanac na kojega su "španjolske vlasti upozorile francuske obavještajne službe u veljači 2014. zbog povezanosti s radikalnim islamističkim pokretom".

Cazeneuve nije rekao njegovo ime, ali je izvor povezan s istragom rekao da je on Ayoub el Khazzani i da se pretpostavlja da je 10. svibnja ove godine putovao zrakoplovom iz Berlina u Istanbul. Mnogi islamisti koji se žele pridružiti džihadistima u Siriji putuju onamo preko Istanbula.

Prema španjolskim protuterorističkim izvorima, španjolske su vlasti imala Khazzanija pod nadzorom prije nego što je 2014. otišao iz Španjolske u Francusku, nakon čega je otputovao u Siriju, da bi se potom vratio u Francusku.

Moguće da je bio povezan s pucnjavom u Belgiji

Između 2007. i 2010. živio je u Madridu prije nego što se preselio u lučki grad Algeciras na jugu zemlje. U Španjolskoj je najmanje jednom uhićen zbog prijestupa povezanih s drogom, rekao je izvor iz španjolskih protuterorističkih krugova.

Prema Cazeneuveovim riječima, osumnjičeni je živio i u Belgiji, a istraga "treba precizno rekonstruirati aktivnosti i putovanja toga terorista".

Francuski list Le Voix du Nord napisao je da je osumnjičeni možda bio povezan s islamističkom skupinom umiješanom u pucnjavu u siječnju u Belgiji. Belgijske su vlasti potvrdile da vode istragu ali nisu otkrile nikakve dalje detalje.

Pročitajte više