Napredak u borbi protiv opake bolesti: Znanstvenici otkrili genske mutacije koje uzrokuju tumore

Foto: Guliver Image/ Getty Images 

SKUPINA međunarodnih znanstvenika došla je do važnih otkrića vezano uz nastanak i širenje tumora ljudskim tijelom. U ovotjednom broju časopisa Nature objavljena je prva detaljna karta genetskih mutacija koje uzrokuju tumor.
 
U članku stoji da je 97% tumora posljedica genetskih mutacija.  
 
"Otkrili smo arheološke tragove raznih procesa mutacije unutar genoma tumora koji uzrokuju nastanak većine tumora", riječi jednog od autora članka prenosi portal The Scientist. 
 
Više od 20 "genskih potpisa" samostalno ili u kombinaciji uzrokuju 30 različitih tipova tumora, uključujući i tumor mozga, pluća, gušterače i dojke.
 
Specijalisti za tumore iz Cancer Research UK-a kažu da je istraživanje "fascinantno i važno" te da će vrlo vjerojatno dovesti do novih strategija u borbi protiv tumora. 
 
Znanstvenici su za sada otkrili 21 moguću mutaciju, a već je godinama poznat uzrok oko polovice mutacija, dok su uzroci 12 od 21 mutacije i dalje nepoznati. Mutacije je moguće pratiti jer svaka ostavlja "genetski trag" pomoću kojega je moguće vidjeti točan uzrok. Među poznatim uzrocima su ultraljubičaste zrake i dim iz cigareta. Kada mutacije dođu u određeni gen u jednoj stanici, ona se pretvara u tumor. 
 
Skupina znanstvenika proučavala je 7000 genoma i 5 milijuna mutacija iz pacijenata oboljelih od raka. 
 
Ipak, ovo je samo početak procesa boljeg upoznavanja funkcioniranja raka. Ostaje za otkriti uzroke preostalih 12 mutacija.
 
"Poznavanje uzroka ostalih mutacija moglo bi biti vrlo važno za razumijevanje samog nastanka tumora. To će onda omogućiti prevenciju i učinkovitiji tretman", za BBC News zaključuje profesor Nic Jones, glavni znanstvenik u Cancer Research UK. 

Pročitajte više