Napredovao sudac koji je izveo tisuće Omišana na ulicu: Boris Mimica prešao na Županijski sud u Splitu

Ilustracija: Arhiva

POZNATA su imena pet sudaca koji će karijeru nastaviti na Županijskom sudu u Splitu. Široj javnosti svakako će biti najzanimljiviji Boris Mimica, šef suda u Omišu, koji je nedavno izveo tisuće Omišana na ulicu zbog afere oko ponovnog prebrojavanja glasova na traženje gubitnika, dugogodišnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Škaričića.

Premda su se Omišani, a i novi gradonačelnik Ivan Kovačić prilično uzrujali i iz sve snage napali suca Mimicu, njemu nadređeno Županijsko izborno povjerenstvo nije ustanovilo nikakve propuste, a ništa sporno u njegovom radu nisu našli ni članovi Državnog sudbenog vijeća koji su protekla dva dana razgovarali s više od 20 kandidata. Javilo ih se inače 30, no sucima na začelju poretka za plasman na viši sud nije mogao pomoći na razgovor koji maksimalno donosi 20 bodova pa nisu ni pozvani u Zagreb.

Tri predsjednika prošla na Županijski sud

Osim Mimice, izabrana su još dva predsjednika suda, Ivan Tironi, koji je šefovao u Trogiru te Ivica Botica, predsjednik Općinskog suda u Splitu. Na Županijski sud će i dvije sutkinje Građanskog odjela istog suda. To su Verica Franić i Ana Grbavac. Svih pet sudaca bavit će se parničnim predmetima, što ulijeva nadu da će se ubrzati završetak građanskih sporova koji se znaju otegnuti i po nekoliko desetljeća.

Tko se sve kandidirao

Među sucima koji su se kandidirali bili su i Josip Popadić, svakako najiskuniji sa 62. godine života, šefica splitskog Zemljišnika Sonja Meštrović, bivši predsjednik Općinskog suda Vlado Madunić, sudac Ovršnog odjela Stipe Masle, čija je tajnica završila u pritvoru zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela, sudac Marijo Franetović, poznat po kaznenim predmetima poput Jadroplova, suđenja za ubojstvo Dalibora Sardelića Sardele, napada na BBB-ovce u Dugopolju, šefica Kaznenog odjela splitskog Općinskog suda Marina Boko, šefica Građanskog odjela istog suda Dijana Nenadić, inače, supruga bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Živka Nenadića...

Pročitajte više