Nastavak pregovora na neutralnom terenu: Kerry i Lavrov u Ženevi pokušavaju riješiti nesuglasice oko Sirije

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov danas nastavljaju pregovore u Ženevi oko rješavanje krize u Siriji, odnosno ruskog prijedloga o predaji sirijskog kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Američki dužnosnici izjavili su danas ujutro kako je jučerašnji sastanak, koji je trajao otprilike sat vremena, bio "opsežan". BBC-jev novinar u Ženevi, pak, javlja kako se čini da i dalje postoji velik stupanj neslaganja između dvojice dužnosnika. S druge strane, Kerry tvrdi da su pregovori bili "konstruktivni"

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad pristao je predati kemijsko oružje pod međunarodnu zaštitu, ali pobunjenici tvrde da to neće zaustaviti ubojstva i napade. Glasnogovornik Slobodne sirijske vojske Louay Moqdad za BBC je izjavio kako predsjednik al-Assad i dalje na raspolaganju ima bogat arsenal konvencionalnog oružja te da samo pokušava "kupiti vrijeme" uz pomoć Rusa.

U Siriji stradalo 88 osoba

Najmanje 88 osoba smrtno je stradalo u jučerašnjim sukobima snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada i opozicije.


U zračnim i raketnim napadima na području Dere su smrtno stradale 24 osobe, Deyru'z Zori 16, Halepu 15, Idlibu devet, zatim Kuneytri šest, Hami, Homsu, Tartusu i okolini Damaska po četiri osobe, te u Jaseki dvije, objavila je Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR).

Sirijski lokalni koordinacijski odbor (LCC) navodi da su opozicijske snage stavile pod kontrolu tenkovsku jedinicu na području Seyh Saada u Deri.

U okolici vojnog aerodroma Neyrib u Halepu došlo je do sukoba opozicije i režimskih snaga, a vojni avioni su bombardirali naseljeno područje u blizini vojarne u Kuveyrisu.

Pročitajte više