Nastavak suđenja Merčepu: "U Pakračkoj Poljani civilima su puštali struju u debelo crijevo"

Foto: Arhiva

NA ZAGREBAČKOM županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu, kojem se po zapovjednoj odgovornosti sudi za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubijanja civila 1991. godine.

Na raspravu je pozvan i Miro Bajramović koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep, ali se opet nije pojavio na sudu. Sud bi zbog toga, kako neslužbeno doznaje HRT, mogao i odustati od njegova ispitivanja.

Svjedokinja Ankica Gašpar ispričala je da je njezin suprug 18. listopada 1992. otišao u Kutinu po plaću, ali se više nije vratio. Kasnije je doznala da je istog dana nakon mučenja likvidiran u Pakračkoj Poljani.

Strahovita mučenja

Svjedokinja je rekla da joj je 1991. pokojni Branko Velagić, koji je također bio zatvoren u Pakračkoj Poljani, ispričao da je vidio kako su tamo mučili njezina supruga Savu Mijića i žicom mu puštali struju u debelo crijevo te da je umro istog dana kada je doveden. "Velagić mi je pričao da je moj muž plakao i molio da ga puste jer ništa nije kriv", kazala je kroz suze svjedokinja koja je u vrijeme nestanka supruga radila kao daktilografkinja u policiji.

Branko Velagić, koji je u Pakračkoj Poljani navodno bio prisiljen ubijati civile i kopati za njih rake, svjedokinji je ispričao i da su zarobljenike skidali do gola, vezivali ih lancima i nakon toga zakapali. Svjedokinja se prisjetila da se među njezinim kolegama u policiji pričalo da je postrojbom u Pakračkoj Poljani zapovijedao Tomislav Merčep.

Suđenje se nastavlja 15. travnja

Danas su ispitana i dvojica pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a koji su 1991. bili u Pakračkoj Poljani gdje je, prema optužnici, zapovijedao Tomislav Merčep.

Mario Vrban je rekao da za zločine u Pakračkoj Poljani zna samo iz medija. Merčepa je u Pakračkoj Poljani vidio najviše dvaput, a sjeća se da im je jednom održao motivacijski govor.

Miro Habjanec je ispričao da je u Pakračkoj Poljani bio svega nekoliko dana, ali ni on ne zna za zatvor u kojem su bili zatočeni civili ili ratni zarobljenici. Rekao je da nije bio pripadnik pričuvnog sastava MUP-a nego 73. samostalnog lipičkog bataljuna, ali nije isključio mogućnost da su ga u evidenciji vodili i kao pripadnika MUP-a. Suđenje se nastavlja 15. travnja.

Pročitajte više