Nastavljeno suđenje protiv osam banaka zbog kredita u švicarcima: "Banke su nas opljačkale poput lopova"

Ilustracija: Arhiva

UPRAVO na Svjetski dan zaštite prava potrošača je održan peti termin raspravnog ročišta povodom kolektivne tužbe protiv osam banaka, koju je u ime Udruge Franak pokrenuo "Potrošač" - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača. Ročište je u cijelosti trajalo sedam sati.

Saslušano je troje svjedoka: dva klijenta Splitske banke, a jedan klijent Sberbank (bivše Volksbanke), dok jedan od svjedok nije mogao doputovati u Zagreb radi vremenskih uvjeta. Dva svjedoka koji nisu saslušani u ovih pet ročišta bit će saslušani 25. ožujka.

"U banku sam imala veliko povjerenje, a danas se pitam koja je razlika između lopova koji me opljačka s čarapom na glavi i banaka", svjedočila je 54-godišnja Nevenka Bjelajac. Ona je podigla kredit vezan valutnom klauzulom u švicarskim francima 2007. godine. Odlučila je u Zagrebu kupiti stan za sina, koji se tada upisao u sportsku gimnaziju. Za stan je dala svu ušteđevinu od 52.000 eura te je još digla kredit od 90.600 franaka. Početna rata joj je bila 2800 kn, a sada je oko 4000 kn.

"Banke su morale zaštiti sebe, ali i klijente, a ne nas utapati dok god imamo i malo zraka. Već su mi zaprijetili otkazom ugovora, a jedino što znam je da moje ušteđevine nema. Danas sam i dalje dužna oko 80.000 CHF glavnice", kazala je Nevenka.

Mirko Capjak je stan u Španskom kupio preko Splitske banke 2007. godine. Za kredit od 95.000 franaka prva rata mu je bila 2784 kn, a od 2008. banka mu je kamatu povisila u tri navrata. Sad mu je rata za kredit 4663 kuna s kamatom od 6,8 posto.

"Svjestan sam da je kamatna stopa promjenjiva, to piše i u članku ugovora, ali nakon drastičnog porasta anuiteta zatražio sam detaljnije obrazloženje u banci. S moje strane bilo je i grubih riječi. Čovjek u takvim situacijama izgubi i takt i strpljenje. No, nikad ga nisam dobio", kazao je Capjak.

Pročitajte više