Nastavljeno suđenje za aferu Brodosplit: "Na svakom tankeru za Wesseles Brodosplit je gubio po 12 milijuna"

ISPITIVANJEM prva dva od predviđenih 50-ak svjedoka na Županijskome sudu u Splitu je nastavljeno suđenje u aferi "Brodosplit". Po optužnici Županijskoga državnog odvetništva, osmoricu optuženika se tereti da su zloporabom položaja i ovlasti i pranjem novca oštetili tvrtku za 4,7 milijuna dolara.

Pravnik u Brodosplitu Zlatko Kabić potvrdio je da je bio uključen u sastavljanje teksta ugovora o gradnji četiriju tankera za naručitelja Wesseles te da je osobno sastavio tri pobočna pisma. Svjedok Dragan Grgić, koji je u vrijeme sklapanja ugovora između Brodosplita i Wesselesa bio voditelj odjela za normiranje rada pri izgradnji brodova u splitskome brodogradilištu, danas je ustvrdio kako je na svakom od ta četiri tankera Brodosplit "nenadoknadivo" izgubio po 12 milijuna dolara jer je sklopio ugovore o njihovoj gradnji po cijeni 20-ak posto nižoj od realne za takve brodove.

Prvooptuženoga Mačeka optužnica tereti za poticanje na kazneno djelo zloporabe položaja, a drugoptuženoga Gorana Vukasovića, bivšeg direktora Brodosplita, i trećeoptuženoga Antu Luetića, komercijalista Brodsosplita, za zloporabu položaja i ovlasti. Za kazneno djelo pranja novca, osim njih trojice, optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Hrvoje Matovinović, Danijel Nikolić i Ivan Cesarac.

Na početku suđenja za gotovo pet milijuna dolara tešku aferu osmorica optuženih izjavila su da se ne osjećaju krivima za zlouporabu položaja i ovlasti i pranje novca. Također usprotivili su se imovinsko-pravnom zahtjevu Brodosplita koji je uputio sudu tražeći nadoknadu štete. Priliku za iznošenje obrane optuženi će imati na kraju postupka.

Pročitajte više