Nastavljeno suđenje za neisplatu plaća radnicima Jadrankamena: Radnici oštećeni za 1,5 milijuna kuna

Foto: Joško Supić/Cropix

NASTAVLJENO je suđenje zbog neisplate plaća radnicima "Jadrankamena" iz Pučišća, što je prvi slučaj suđenja za neisplatu plaća radnicima u Hrvatskoj.

Na optuženičkoj klupi je bivši predsjednik uprave te tvrtke Vedran Vilović, koji se danas nije pojavio na splitskom Općinskom sudu, no zakonski nije niti trebao.

On je na zadnjoj raspravi dajući svoju obranu među ostalim rekao "da je optužnica sačinjena pod pritiskom medija i da se ne slaže s navodima optužnice, držeći da su isti netočni".

Rekao je i da "želi dodati kako solventnost nije dokaz da se plaća mogla isplatiti kao što i blokirani račun nije dokaz da se ona nije mogla isplatiti".

"Na kraju mogu samo kazati da držim isključivim krivcem za ovo što se dogodilo neodgovornu grupu ljudi koja je blokirala tvrtku i spriječila njeno poslovanje", zaključio je Vilović.

Među prvim svjedocima koji se danas pojavio na sudu bio je kamenoklesar iz Pučišća Frane Antičević. On je posvjedočio kako je već mjesec dana na Zavodu za zapošljavanje, te da je dvije zadnje godine koje je proveo u Jadrankamenu bio na bolovanju zbog operacije koljena.

O događajima u Jadrankamenu ne zna mnogo jer je to vrijeme bio na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama. Zna samo kako plaću nije dobio i da je s bolovanja završio na otkaznom roku. Bolovanje mu je na kraju isplaćivao HZZO s obzirom na to da mu Jadrankamen tri ili četiri plaće nije isplatio ni do danas, rekao je svjedok Antičević sutkinji Višnji Strinić.

Podsjetimo, optužnicom Općinskog državnog odvjetništva Vilovića se tereti da nije isplatio plaće za 288 radnika za studeni 2011. godine, čime je okrivljeni Vilović oštetio radnike za 1,5 milijuna kuna.

On protivno odredbama kolektivnog ugovora Jadrankamena i Zakona o radu, radnicima nije isplatio plaće iako su oni radili u tome mjesecu i premda je spomenuto trgovačko društvo raspolagalo novcem na žiroračunima, te je bilo solventno.

Ovo je inače prvi slučaj suđenja za neisplatu plaća radnicima u Hrvatskoj.

Pročitajte više