Ne samo da su kupili skuplje automobile, nego i pokušavaju utjecati na sudove!

Foto: Hina

TRGOVAČKO društvo ALD Automotive d.o.o. medijima se obratilo priopćenjem u kojem su komentirali reakciju Vlade Zorana Milanovića na Indexovo otkriće da su na javnom natječaju za nabavku automobila za potrebe države odbijene ponude koje su ukupno bile jeftinije 33,5 milijuna kuna.

Podsjećamo, Index je još u rujnu prošle godine pisao da su na javnom natječaju diskvalificirane ponude firmi ALD Automotive i SG Leasing. Njihove ponude bile su za 10.446.430,95 kuna, odnosno za 23.126.875,75 kuna jeftinije od ponuda koje su u konačnici prihvaćene.

ALD Automotive u međuvremenu je zbog diskvalifikacije njihove ponude pokrenuo upravni spor. Ponuda nije niti uzeta na razmatranje, zato što ALD Automotive, inače članica međunarodne grupe Societe Generale, nije dostavila potvrdu da protiv odgovornih osoba u toj firmi ne postoji pravomoćna presuda za kaznena djela iz sfere gospodarskog kriminala. Dostavili su "samo" potvrdu da protiv njihovih direktora nisu pokrenuti nikakvi postupci, te da ne postoje nepravomoćne presude.

Nedopušteni pritisak na pravosuđe

S obzirom da je priča oko nabavke automobila ovih dana aktualizirana napisima o luksuznim limuzinama izvorno namijenjenim za Milanovićeve ministre, Index je odlučio podsjetiti na svoje napise iz rujna prošle godine. Vlada RH zaključila je da bi sada bilo primjereno vrijeme za reakciju, te su poslali priopćenje u kojem navode da se Državni ured za središnju javnu nabavu držao zakona, te je stoga morao diskvalificirati ponude ALD Automotivea i SG Leasinga.

Iz ALD Automotivea smatraju da Milanovićeva vlada ovakvim istupom vrši nedopušteni pritisak na pravosuđe, s obzirom da se zbog njihovog isključenja iz postupka javne nabave vodi upravni spor. Do sada se, kako kažu, nisu željeli o cijeloj priči javno očitovati, ali su nakon reakcije Vlade bili prisiljeni i sami reagirati.

"Vlada RH javno prejudicira ispravnost pravnih stajališta, naravno na način koji opravdava poziciju njenog javnopravnog tijela (Državnog ureda za središnju javnu nabavu i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave), a to unatoč činjenici da je putem tih istih javnopravnih tijela - konkretno Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave - neizravno strankom u upravnom sporu pred nadležnim Upravnim sudom u Zagrebu, i to upravo sa društvom ALD Automotive d.o.o.", navode u svom priopćenju direktori ALD-a Hrvoje Radoš i Marela Barać.

Vlada poručuje sudovima što bi morali odlučiti

Iz ALD-a poručuju da će sve okolnosti relevantne za sudski postupak iznijeti samo i jedino u raspravnoj dvorani suda, te se neće koristiti medijskim pritiscima za opravdavanje poduzetih radnji i na taj način sugerirati sudu kako bi trebao odlučiti. Iz njihovog priopćenja jasno se iščitava kako smatraju da bi se na isti način trebala ponašati i Vlada RH.

"U natječaju nije problem izjave kod društva ALD Automotive d.o.o. ili drugih formalnosti dotaknutih u predmetnom priopćenju, već činjenica da je javnopravno tijelo RH u situaciji kada ga javnost proziva zašto uopće nadmetanje, ono svojim priopćenjem pažnju usmjerava na leasing društva koja su valjda svojim formalnim propustima stvorila situaciju uzimanja najskupljih automobila. Takva medijska zamjena teza i atak na reputaciju društva ALD Automotive nije prihvatljiv i stoga se ovo priopćenje i daje na znanje javnosti. Detalji ostaju za sudski postupak", poručuju iz ALD-a.

Pročitajte više