Nećemo zaboraviti ovu izjavu: "U prvom kvartalu moguć pozitivni BDP"

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako bi Hrvatska u prvom kvartalu mogla ostvariti pozitivnu stopu rasta BDP-a. Hoće li to doista biti tako, znat ćemo kada dođu službeni podaci koji su dosad uglavnom demantirali vladajuće "ekonomiste".

Grčić kaže da na to ukazuju svi glavni makroekonomski pokazatelji za prvo tromjesečje, među ostalima rast industrijske proizvodnje, trgovine na malo, izvoza, a ističe i kako je u travnju broj nezaposlenih po prvi put smanjen na godišnjoj razini nakon 2008. godine.

Pozitivan doprinos BDP-u Grčić očekuje i od javnih financija, ali upozorava da će nastavak fiskalne konsolidacije u nastavku godine "smiriti javnu potrošnju".

Dobri pokazatelji, po njegovim riječima, dolaze u pravo vrijeme, uoči road showa na kojemu će on i budući ministar financija Boris Lalovac ulagačima ponuditi državnu euroobveznicu u iznosu od milijardu eura.

Ta bi obveznica poslužila za pokrivanje svih međunarodnih obveza Hrvatske za ovu godinu, odnosno za reprogram tih obveza, rekao je.

"Želimo poslati dvije ključne poruke - prva je da je Vlada stabilna bez obzira na promjene, a druga da nastavljamo s reformama te da imamo prve indikatore promjene stanja u gospodarstvu na bolje", kazao je Grčić.

Pročitajte više