Neka čudna veza: Kako su Tomato kartice za mobitele dospjele u ruke sirijskih pobunjenika?

IAKO je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Istanbulu sudjelovala na sastanku "Prijatelja Sirije", koji okupljaju političke snage sklone sirijskoj oporbi koja želi svrgnuti Assadov režim, do sad se činilo kako Hrvatska baš i nema neke posebne veze sa sirijskim pobunjenicima. No to možda i nije baš tako.

Naime, kako su primijetili na portalu Politika.hr, sirijska televizija je u svojim vijestima nedavno izvijestila kako su režimske snage nakon okršaja s pobunjenicima u Latakiji pronašli njihovo utočište, u kojem su pronašli veliku količinu oružja, lijekova i raznih drugih potrepština među kojima su bile i, kako snimka nakon 6:06 zorno prikazuje, Tomato kartice za mobitele.

Kako su one točno dospjele u Siriju nije poznato, ali je jasno kako nekakva veza s ovim krajevima ipak postoji. Politika.hr iznosi nekoliko mogućih scenarija. Prva verzija sugerira kako iza svega stoji srpska organizacija Otpor, koja pod patronatom CIA-e obučava revolucionare još od pada Miloševićevog režima.

Sve više je previše

Druga solucija sugerira kako su u pomoć svojoj "vjerskoj braći" u Siriji priskočile bosanskohercegovačke vehabije. Treća mogućnost prema mišljenju portala Politika.hr je ta da sirijskoj oporbi pomažu hrvatske tajne službe i Vlada, zbog pritiska SAD-a i EU-a. Čeka se službeni odgovor Vlade i Tomato službe, a dotad ostaju samo nagađanja o tome kako su kartice sa sloganom "Sve više je previše" dospjele u ruke sirijskih pobunjenika.

Pročitajte više