"Neka naša Istra blista": Na vinskoj cesti konobi ni traga, ali turiste zato dočekuju tone smeća

Foto: Romeo Ibrišević

FOTOREPORTER i zaljubljenik u prirodu Romeo Ibrišević, koji već gotovo 10 godina čisti Hrvatsku od automobilskih olupina, ovih se dana zaputio u Istru te je ostao šokiran količinom smeća koje na tamošnjim vinskim cestama, umjesto konoba, već godinama dočekuje turiste.

U Hrvatskoj, prema podacima iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, ima oko 3.000 divljih odlagališta, čija je sanacija u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Divljih deponija bi se zbog ulaska u Europsku uniju trebali riješiti u što kraćem roku.

No, komunalni redari s istarskog područja su, po svemu sudeći, na podužem godišnjem odmoru, jer smeće na koje je naišao Ibrišević na istoj lokaciji stoji već više godina, i samo se gomila - madraci, gume, šuta, bačve, vreće smeća...

"Ovo u Istri fakat nema smisla. Kažu: `Neka naša Istra blista`... Jedino što na ovoj turističkoj cesti bliješti su kamioni šute i crni štakori debelih repova koji bježe preko starog lima. Konobi, birtiji, kleti ili nečem sličnom ni traga", kaže Ibrišević koji s udrugom "Zelene stope" već godinama promiče ideju očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva.

Pročitajte više