Nema dogovora! Stožeraši otišli iz Banskih dvora uz poruku: "Vlada krši zakon!"

Foto: Hina

NAKON dva i pol sata u Banskim dvorima je završio sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i premijera Zorana Milanovića. Kako je nakon sastanka izvijestii Tomislav Josić, do dogovora nisu došli.

"Naravno da se ništa nismo dogovorili. Vlada i Sabor krše zakon. Iako govore da ga provode, članak 8. Ustavnog zakon o pravima nacionalnih manjina i članak 16. Ustava se ignoriraju. Popis stanovništva je falsificiran, mislim da je svima u ovoj državi to jasno, ali zakon se temeljem tog propisa provodi", kazao je nakon sastanka Josić, predsjednik Stožera.

Stožer je, kazao je Josić, otvoren za daljnje razgovore, no ocijenio je i kako "nema neke političke volje da se situacija u Vukovaru riješi".

Na novinarski upit što će sada poduzeti poručio je kako idu dalje, a na pitanje jesu li dogovorili novi sastanak odgovorio je niječno dodavši kako "nema više sastanka".

Na upit hoće li pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma, odgovorio je da ništa nije isključeno te da će se nastaviti boriti.

Matić: Tko meni može zabraniti dolazak u Vukovar?

"U Vukovar se nikoga ne poziva. Ne postoji ulaznica za Vukovar", odgovorio je ministar branitelja Predrag Matić Fred nezadovoljnim pripadnicima Stožera, koji su poručili da državni dužnosnici neće biti poželjni na Danu sjećanja 18. studenog u Vukovaru ako se situacija oko dvojezičnosti do tada ne riješi.


"To je poruka nezadovoljnih ljudi, ali da meni, koji sam se borio u Vukovaru, na Trpinjskoj cesti, devet mjeseci proveo u tri srpska logora, netko zabrani dolazak u Vukovar... U ovoj vladi sjedi trećina hrvatskih branitelja, a u prošloj Vladi trećina je u Remetincu ili na putu za Remetinec. Oni nikad nisu bili nepoželjni u Vukovaru, a da hrvatski branitelji budu nepoželjni, to je stvarno stanje apsurda", kaže Matić.

Nakon današnjeg sastanka, Matić kaže kako ima dojam da je postignut određeni pomak. Tvrdi da razumije Vukovarce, jer je i sam iz Vukovara, ali ipak naglašava da se zakoni moraju poštivati. "Ovaj zakon ja koji nisam pravnik mogu tumačiti ovako ili onako, ali vidimo kako to rade pravni stručnjaci. A onda se tu umiješa politika i politikantstvo, unosi se razdor među ljude", kazao je Matić.

Sastanak točno u podne

Točno u podne u Banskim dvorima počeo je novi sastanak premijera Zorana Milanovića i članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Na sastanak su stigli i ministar branitelja Predrag Matić u društvu Bojana Glavaševića, tu je i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, članovi Stožera Tomislav Josić, Vlado Iljkić, Snježana Patko i Željko Maršić. Na sastanak je stigao i šef Udruge specijalne policije Josip Klemm i Vučemilović Šimunović, predsjednik Zbora gardijskih brigada.


Iako na početku nije bilo nikakvih izjava, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i dalje traži da se skinu ploče sa zgrada državnih institucija u Vukovaru, ako ne, zazivaju referendum i najavljuju vlastiti protokol u povodu Dana sjećanja na Vukovar.

Traže zabranu ćirilice

Potporu pregovaračima pred Markovom crkvom došlo je dati i nekoliko vukovarskih aktivista, koji su uz hrvatsku trobojnicu i grb, razvukli i plakat s natpisom: "Vukovar grad heroja i stradanja. Bez ćirilice".

Stožer od Milanovićeve vlade traži samo jedno - da se skinu dvojezične ploče sa zgrada državnih institucija u Vukovaru te da se prestanu postavljati nove. U ovom trenutku, prema informacijama Stožera, ploče s dvojezičnim natpisima nalaze se na šest državnih ustanova - Županijskom i Općinskom sudu, Državnom odvjetništvu, HZZO-u, zgradi policijske postaje i Centra 112.

U slučaju da ne budu ispunjeni njihovi uvjeti, iz Stožera su najavili da će sami organizirati protokol u povodu Dana sjećanja na Vukovar, ali i da će pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma.

Podsjetimo, predstavnici Stožera sastali su se prije deset dana s premijerom Milanovićem u Vukovaru. Tada je dogovoreno da će se policijske snage, koje su čuvale dvojezične ploče u Vukovaru, povući. Ipak, Milanović je tada poručio da dvojezične ploče neće biti skinute.


Stožer ne želi kompromise

Stožer traži moratorij na postavljanje ploča, sređivanje popisa stanovništava u Vukovaru te proglašavanje grada mjestom od posebnog pijeteta. Na pitanje postoji li mjesto za kompromis na sutrašnjem sastanku, Vlado Iljkić iz Stožera odgovara: "Napravili smo dovoljno kompromisa, više od osamdeset posto Zakona o pravima manjina se u Vukovaru provodi".

"Plan B ne postoji jer ispod ovoga je nemoguće ići. Dakle, ako bi uzeli da se veći dio zakona već ostvaruje, ne vidimo više u čemu bi napravili kompromis. Mislim, što bi to mogli biti, u čemu bi još mogli popustiti u provedbi tog zakona", ističe Iljkić.

Ako razgovori ne upale, idući korak je referendum. Stožer je svoje zahtjeve sažeo u tri pitanja u kojima se, osim proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta građane pita i o dizanju praga za uvođenje dvojezičnosti na pedeset posto stanovništva te o zabrani rada u javnim i državnim službama za osobe koje su sudjelovale u agresiji.

Pročitajte više